Гурме в безтегловност: Супа от омар и деликатес от гъши дроб политат в Космоса

Френската астронавтка Софи Аденот, която ще лети за първата си космическа мисия на Международната космическа станция през 2026 г., няма да бъде лишена от гастрономически изкушения.
Вместо стандартната вакуумно опакована храна, екипажът ще има в менюто си супа от омар, деликатес от гъши дроб и френска лучена супа.
И всичко това ще бъде приготвено в сътрудничество с един от най-известните готвачи в света, Ан-Софи Пик, носител на десет звезди Мишлен.

В космическото меню ще има още кремообразна супа от пащърнак и пушена треска, пилешко филе с боб и полента, както и шоколадово-лешников крем.
Европейската космическа агенция потвърди, че всички ястия се приготвят по строги технически стандарти, които важат за храната в Космоса.
А именно – храната не трябва да се рони или да е твърде тежка, трябва да има дълъг срок на годност и да може да се съхранява поне две години, пише Guardian.
Пресни плодове и зеленчуци се предлагат само от време на време, когато пристигне нова партида с доставки, така че по-голямата част от диетата на космическата станция се основава на консервирани, вакуумно опаковани или лиофилизирани ястия.

Но на всеки член на екипажа е позволено да внася доза от собствената си култура от време на време: около едно на всеки десет хранения е съобразено с личните предпочитания на астронавта.
„По време на мисията споделянето на храната ни с колегите е начин да ги запознаем с нашата култура. Това е силно сближаващо преживяване“, каза Аденот.
Шеф-готвачът Ан-Софи Пик, обявена за най-добър готвач в света през 2011 г. от „50-те най-добри ресторанти в света“, описа създаването на менюто за Международната космическа станция като „вълнуващо предизвикателство“.
То включва четири предястия, две основни ястия и два десерта. Софи Аденот (42), бивш пилот на хеликоптер, ще тръгне на първото си космическо пътешествие през 2026 г.