Чай и шоколад срещу хипертония: Откриха вкусен заместител на хапчетата

Ново проучване установи, че флаван-3-олите – естествени съединения, открити в чая, какаото, ябълките и гроздето – укрепват кръвоносните съдове и понижават кръвното налягане.
Тези прости храни могат да бъдат вкусен начин за подпомагане на здравето на сърцето, съобщава порталът Uhealthy.
Ефектът е особено забележим при хора с хипертония, а в някои случаи е сравним с ефекта на лекарствата.
Тези прости храни могат да бъдат вкусен начин за подпомагане на здравето на сърцето, съобщава порталът Uhealthy.
Учените са анализирали 145 контролирани проучвания, изследващи ефектите на флаван-3-олите върху сърдечно-съдовата система.
В експериментите участниците редовно консумирали храни, богати на тези съединения, като черен и зелен чай, тъмен шоколад, ябълки и червено грозде.
Измерени са кръвното налягане и състоянието на ендотела – тънък слой клетки, който покрива кръвоносните съдове и регулира техния тонус.
Флаван-3-олите действат като антиоксиданти, намаляват възпалението и подобряват кръвообращението.
Те стимулират производството на азотен оксид в ендотела, който отпуска кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане.
Редовната консумация на флаван-3-оли значително понижава кръвното налягане, особено при хора с високи нива. В някои случаи ефектът е бил близък до резултатите от лекарствената терапия.
Флаван-3-олите подобряват ендотелната функция, правейки съдовете по-еластични и устойчиви на стрес. Това се наблюдава дори при хора с нормално кръвно налягане, което показва широк защитен ефект.
Продукти с флаван-3-оли – чай, тъмен шоколад, ябълки – са достъпни и лесни за интегриране в диетата.