Храни с метионин причиняват смъртоносни форми на рак?
Учени от Университета на Южна Калифорния са доказали, че консумацията на храна, съдържаща голямо количество от аминокиселината метионин, може да провокира трудно лечим рак на устната кухина и дихателните пътища.
Авторите на изследването са публикували резултатите от него в списание Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Горният аеродигестивен плоскоклетъчен карцином е често срещан и особено агресивен злокачествен тумор на дихателните пътища и устната кухина.
Това опасно заболяване засяга над половин милион души всяка година, а медиците не разполагат с много ефективно лечение.
Учените са установили, че метионинът присъства в свръхконцентрации при рак на устната кухина. Човешкият организъм го получава от храни като скариди, яйца и говеждо месо.
По време на експеримента изследователите са блокирали LAT1 транспортера, мембранен протеин, предназначен да транспортира метионин в клетките. Резултатът е бил забавяне на растежа на тумора.
Лабораторните експерименти са доказали, че диетата с ниска концентрация на метионин забавя растежа на туморите наполовина в сравнение с обикновената диета.
Учените възнамеряват да продължат изследванията в тази област, за да коригират методите за лечение.