Иновативен ресторант отвори врати в Калифорния: Готвачите са роботи

Ресторант за бързо хранене, където роботи работят редом с обикновени служители, отвори врати в Калифорния. Заведението сервира бургери, а на робота му отнема само половин минута, за да изпълни поръчка.
На роботите са поверени всички рутинни операции като рязане на месо, приготвяне на котлети и „сглобяване“ на готовото ястие.
След получаване на поръчка, роботът поставя хлебчето за бургера в кутия, след което кутията се придвижва по конвейера и към бургера се добавят желаните гарнитури.
Роботизираната система може също да проследява наличността на съставки за приготвяне на бургери, което позволява безпроблемното функциониране на заведението и ефективното управление на кухнята на ресторанта. Това пише в уебсайта на създателя.
Роботът сглобява бургер само за 27 секунди и изпълнява няколкостотин поръчки на ден.
Засега обаче директното обслужване на клиентите се осигурява от обикновени сервитьори.
Според създателите на системата, автоматизацията може да помогне за справяне с недостига и отлива на персонал в сферата на общественото хранене и хотелиерството.
Проучване установи, че 67% от работещите в сферата на хотелиерството и ресторантьорството са съгласни, че роботиката и автоматизацията могат да намалят количеството скучна, мръсна и дори опасна работа, която хората вършат в момента.