Мачът почва, а бирата е топла?!
Как да изстудите бирата със стайна температура до освежаващото „ледено“ състояние – много бързо и в три прости стъпки.
Освен кен с бира за тази цел ще ви е необходим флакон със сгъстен въздух (служи за почистване на клавиатури, труднодостъпни места в компютрите и т.н.), клещи, винт или гвоздей, запалка, пластмасова кофичка с капак, скоч и текстилни ръкавици.
А сега пристъпваме към действие:
Първа стъпка
Винтът се хваща с клещите и се нагрява със запалката.
С негова помощ в стената на пластмасовия контейнер се пробива дупка.
Тя трябва да е такава, че тръбичката на флакона със сгъстен въздух да преминава през нея, плътно прилепвайки към краищата на отвора.
Втора стъпка
Бирата се поставя в пластмасовата кофичка и се затваря с капака, който може да се придържа с ръка или да се фиксира със скоч – за да не отлети. След това флаконът с въздуха се обръща с дъното нагоре, тръбичката му се поставя в направения отвор, без да докосва кутията с бира.
Сгъстеният въздух трябва да се подава в пластмасовата кутия не повече от минута. За това време напитката се охлажда до около 0°C (температурата на замръзване на бирата е малко по-ниска от тази на водата и е -2°С).
Стъпка трета
Изваждаме тръбичката, отваряме капака на контейнера, изваждаме бирата (за да не ни замръзнат пръстите, се препоръчва поставянето на ръкавици) и се убеждаваме, че бирата е истински студена.
P.S.: Един флакон със сгъстен въздух с обем 200 мл е достатъчен за изстудяването на шест кенчета с бира.
Наздраве!
Текст и илюстрации: Популярная механика