Митология на знака Близнаци

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Съзвездието Близнаци с право се смята за едно от най-красивите на небосклона. И това не е случайно. В съзвездието Близнаци има две много ярки звезди, които са разположени сравнително близо една до друга. През пролетните нощи в северното полукълбо се виждат двете звезди от съзвездието Близнаци – Кастор и Полукс. С това събитие е свързана трогателната древногръцка легенда за двама братя – близнаците Кастор и Полукс (Полидевк).

Съзвездието Близнаци е заобиколено от съзвездията Бик (Телец), Орион, Колар, Еднорог, Малко куче, Рак. В съзвездието се намира и великолепна планетарна мъглявина, която е невъзможно да се наблюдава с невъоръжено око.

На Зевс и Леда, чиято неземна красота покорила бога, се родили две деца – син Полукс и дъщеря, прекрасната Елена, заради която впоследствие се разразила Троянската война. От царя на Спарта – Тиндарей, чиято жена била Леда, тя също имала две деца – дъщеря Клитемнестра и син Кастор. Братята Кастор и Полукс били много привързани един към друг и задружни. Зевс надарил своя син Полукс с безсмъртие, но Кастор останал смъртен.

Кастор се славел с умението да управлява колесници и да усмирява най-непокорните коне. Той обучавал Херкулес в изкуството на владеенето на оръжието. А Полукс наследил от баща си необикновена сила и ловкост, бил непобедим в ръчния бой. От самото раждане на братята Меркурий (разбира се, управителят на знака Близнаци) ги взел под своя опека – хранил ги и ги възпитавал. Братята извършват заедно многобройни подвизи – заедно с Язон участват в похода за Златното руно (намек за Овена, първия знак от зодиака). Впоследствие те надвили Тезей, победителя на Минотавъра – като по този начин нарушили владенията на Телеца (следващия знак).

Двамата братя искрено се обичали един друг и когато Кастор загинал в бой, Полукс започнал да моли Зевс да му позволи да сподели с брат си смъртта. Зевс не посмял да откаже на молбата на сина си. Оттогава двамата братя живеели един ден в мрачното царство на Хадес, а на другия – сред боговете на Олимп.

Потресен, Полукс умолявал Юпитер да дари и брат му с безсмъртие. Понеже нямал възможност изцяло да изпълни тази молба, бащата поделил безсмъртието поравно между двамата – всеки от тях да прекарва шест месеца в подземното царство и шест месеца – на Олимп. Затова те никога не се появявали в обществото на боговете заедно. Така и индивидуалността на човека, роден под знака Близнаци, се състои от части, които нерядко са си чужди една на друга.

В периода между VI и IV в. пр.н.е. е ерата на Близнаците – характеризираща се с разширяване на сферите на общуване на хората и интелектуалното им развитие. С изобретяването на писмеността на първо място излиза общуването. Отначало хората изсичали думи-символи върху камъни, след това дошла епохата на клинописа, изобретен от шумерите. Междувременно и китайците измислили своя писменост. Така по-лесно се съхранявали и предавали мисли, което способствало развитието на занаятите, възникването на нови идеи и укрепването на отношенията между народностите. Все по-задълбочени изследвания повдигали завесите на неизвестното. Този разцвет подпомагал развитието на търговията, на първо място необходима за обществения прогрес. Хората започнали да откриват себе си и да придобиват нови навици, независимо от сложностите и опасностите на живота.

Често раждането на близнаци в семейството било възприемано като знак за божествена намеса. Дълги времена при такива деца се опитвали да открият проява на свръхестествени способности. Често ги смятали за лечители, защитници, мъдреци и учени. Индианците пуебло почитали близнаците като въплъщение на боговете на утрото и нощта. Те били за тях посланици на небесата, създатели на обновление, освободители на човечеството от зло и упадък.

Келтските народи също по свой начин отбелязвали рождението на близнаци, които смятали за герои на политически или военни авантюри. Ирландската богиня Маха (Война) родила близнаци след борбата срещу крал Конхобар.

Един уникален феномен – близнаците често предизвиквали едновременно удивление, възхищение и уважение. В тях много народи искали да видят изразяване на двойственост, дуализъм, когато единият се явява пълна противоположност на другия. В резултат знакът Близнаци започнал да изразява неконтролирана противоположност в лицето на един и същи човек. Възможно е това да е дан в памет на Авел и Каин, Аполон и Диана или за друга легендарна двойка с антагонистични черти. Но да си спомним, че Кастор и Полидевк били само наполовина братя.

Индуистката митология също не остава длъжна – тя на свой ред разказва за близнаците Ашвини, предвестници на богинята Ушас – олицетворение на зората. Единият олицетворявал нощта до разсъмване, а вторият – изгряващото Слънце. Основателите на Рим – Ромул и Рем, са родени в 753 г. пр.н.е. и Ромул станал първият управител на Рим. Почитали го като божествен закрилник на града.

Категории на статиите:
Наука

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори