Океаните потъмняват, а това застрашава живота в тях

Големи части от световните океани са потъмнели през последните 20 години, съобщават експерти. Тази тенденция представлява опасност за морската флора и фауна.
Екип от Университета в Плимут (Великобритания) е анализирал сателитни данни и е провел числено моделиране. Резултатите показват, че повече от една пета от световните океани са потъмнели между 2003 и 2022 г. Това е довело до намаляване на районите, където може да процъфтява живот, зависим от слънчевата и лунната светлина.
Потъмняването е обхванало общо 75 милиона квадратни метра. км. Територията му е еквивалентна на площта на Европа, Африка, Китай и Северна Америка взети заедно.
Потъмняването е засегнало водния слой, където живеят 90% от морските видове.
Учените обясняват, че по-голямата част от морската флора и фауна живее във фотичните (повърхностни) слоеве на водата. Те пропускат достатъчно светлина за морските организми.
Въпреки че слънчевите лъчи могат да проникнат на дълбочина от 1 км, на практика добре осветената зона се простира на 200 метра под повърхността.
В горния слой на водата фотосинтезата се осъществява в микроскопични растителноподобни организми – фитопланктон. Тези организми формират основата на почти всички морски хранителни вериги и произвеждат почти половината от кислорода на планетата.
Много риби и морски бозайници ловуват и се размножават в топлите води на фотичните зони, където храната е най-изобилна.
Ново проучване установи, че потъмняването е засегнало 21% от световните океани.
На 9% от териториите фотичните зони са намалели с 50 метра, на 2,6% – със 100 метра, съобщава Global Change Biology.
Потъмняването по бреговите линии се случва в райони, където дъждът пренася хранителни вещества и утайки от сушата във водата. Причините за потъмняването, далеч от брега, са по-малко ясни. Учените казват, че те може да са свързани с глобалното затопляне и промените в океанските течения.
В регионите, най-засегнати от изменението на климата (като Южния океан), потъмняването е по-изразено.
Потъмняването на огромни части от океана е определено от експертите като тревожна тенденция. То би могло да наруши морските хранителни вериги и да отслаби способността на океана да поддържа биоразнообразието и да регулира климата, казват учените.