Олово и други опасни съставки в какаото?
Учени твърдят, че концентрациите на тежки метали, открити в единични порции от някои шоколадови бонбони и продукти на какаова основа, са твърде ниски и не представляват риск за здравето на потребителите. Изследването ще бъде публикувано в списание Frontiers.
Потребителски групи и независими агенции в миналото съобщаваха за замърсяване с тежки метали на какаови продукти като черния шоколад.
Причината, според някои изследователи, може да се дължи на вида почва, в която се отглежда какаото, както и промишлената обработка, пише Ройтерс.
Учени от университета „Джордж Вашингтон“ и ConsumerLab.com са установили, че наличието олово в продуктите е значително по-ниско от лимитите, определени от американското Управление за контрол на хранителните продукти и лекарствата за замърсяване с олово.
Експертите са на мнение, че продуктите не представляват риск за здравето, когато се консумират като единични порции.
Препоръчителната единична порция шоколад е от 30 г до 60 г. Учените все пак настояват за повече изследвания.