Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От НАСА обявиха победителите в любопитен конкурс

26 август 2024 г. в 11:15
Последно: 26 август 2024 г. в 11:15

През 2021 г. НАСА обяви Deep Space Food Challenge. Участие в него взеха 300 отбора от 32 държави.

Финалистите бяха избрани през първите два етапа на надпреварата, а финалният, трети етап, започна през септември миналата година. И сега станаха известни победителите.

Целта на конкурса се състои в създаването на технологии за производство на хранителни продукти, които да помогнат на астронавтите да установят дългосрочно присъствие в други светове, пише Space.

В третия, финален етап на конкурса, участваха четири отбора. Те получиха по 50 хиляди долара. задачата им беше да създадат пълномащабен модел на система за производство на храни и да демонстрират как работи той.

Демонстрациите и тестовете се проведоха в държавния университет на Охайо.

В продължение на няколко месеца участниците в конкурса са провеждали тестове, свързани с вкуса, безопасността и процеса на производство на храните.

Голямата награда от 750 хиляди долара получи екипът на Interstellar Lab от Флорида. Барбара Белвиси и нейните колеги са създали малък бизнес, който използва комбинация от изкуствен интелект, модерно оборудване и биология, за да създаде съставки на растителна основа, които могат да се използват както в Космоса, така и на Земята.

Екипът Nolux, в който влизат учени от Калифорнийския университет в Ривърсайд, зае второ място и получи 250 хиляди долара за разработване на изкуствена фотосинтетична система, която може да произвежда растителна храна и гъби в отсъствието на биологична фотосинтеза.

Вторият класиран на второ място с награда от 250 хиляди долара е Джим Сиърс, създател на устройството Standing for Safe Appliance, Tidy, Efficient & Delicious (SATED). Сиърс успява да създаде различни видове модифицирани храни, включително прасковен коблер (вид десерт) и пица. Всеки продукт се състои от произведени на място съставки и съставки с дълъг срок на годност.

Категории на статията:
Иновации