Отбелязаха Деня на благодарността в Космоса: Пуйка и омар на МКС
Денят на благодарността тази година се празнува и в орбита – с пушена сьомга, пуйка и дори руски сос от червени боровинки.
Докато семействата в Съединените щати се събраха около трапезата у дома, една празнична вечеря се проведе далеч над Земята.
Астронавтите на Международната космическа станция, която обикаля на около 400 км височина, също отбелязаха празника, пише Interesting Engineering.
„Това ми е вторият Ден на благодарността в Космоса, така че силно го препоръчвам,“ каза астронавтът на НАСА Майк Финке в изпратено видео от станцията.
Празнично меню в орбита
НАСА изпрати специална „Holiday Bulk Overwrapped Bag“ (BOB) с последната товарна мисия, за да осигури пълноценно празнично преживяване на екипажа.
Тя съдържа миди, стриди, рачешко месо, пъдпъдък и пушена сьомга. Астронавтът Зена Кардман сподели, че наземните екипи са се погрижили внимателно за храната.
На борда присъстваха и традиционни ястия за Деня на благодарността – пуйка и картофено пюре, опаковани така, че да се избегне разпиляването на трохи в безтегловност.
„Имаме дори омар, което е невероятно. Мисля, че ни очаква наистина, наистина вкусно хапване,“ добави Кардман.
Финке показа и консерва със сос от червени боровинки, изпратена от руската космическа агенция.
„Страхотно е да го имаме тук, защото това е една от любимите ми части от вечерята,“ отбеляза той. Финке призна, че празникът в Космоса носи емоционална тежест.
„Разбира се, че ще ми липсва семейството ми. Но съм тук с моето космическо семейство, и това е страхотно.“
Пълен дом на МКС
Празничната трапеза бе споделена от разнообразен международен екип.
Кардман, Финке и астронавтът на НАСА Джони Ким вечеряха в компанията на трима руски космонавти и астронавта на Японската агенция за аерокосмически изследвания Кимия Юи. Юи подчерта важността на културното уважение в станцията.
„В Япония нямаме Ден на благодарността, но тук, на МКС, всички уважават културата на другия,“ посочи той.
Групата тъкмо увеличи броя си точно за празника.
Астронавтът на НАСА Крис Уилямс и двама руски космонавти пристигнаха сутринта в четвъртък с кораба „Союз МС-28“, изстрелян от космодрума Байконур в Казахстан в 4:27 ч. EST.
Космическият кораб се скачи след тричасов полет, а екипажът влезе в станцията около 10:10 ч., увеличавайки общия брой до 10 души.
Храната играе важна роля не само за поддържане на физическото здраве на астронавтите, но и за тяхната психологическа устойчивост.
Марк Маркет, директор на музея на фондацията U.S. Space Walk of Fame, каза, че празничните ястия помагат на астронавтите да останат емоционално стабилни.
„Добрата стара комфортна храна – това е, което Денят на благодарността означава в Космоса,“ сподели той.
Познатите ястия „носят усещане за човечност“ и подпомагат психичното благополучие по време на дълги мисии.
Дори в микрогравитация Денят на благодарността остава това, което винаги е бил – момент за пауза, споделяне и усещане за свързаност.

