Учени обръщат внимание: Популярен подсладител може да е опасен за сърцето

Учените са провели визуален експеримент, който е показал, че еритритолът причинява четири вида промени в клетките, свързани с повишен риск от инсулт.
Еритритолът остава одобрена хранителна добавка, но изследванията през последните години повдигат сериозни опасения сред учените.
Подсладителят е одобрен като хранителна добавка през 2001 г. Харесван е, защото е с 60-70% по-сладък от обикновената захар, а е с много ниско съдържание на калории.
В ново проучване обаче екип от университета на Колорадо, в Боулдър, е изследвал ефектите му върху функцията на кръвоносните съдове, включително ендотелните клетки в малките съдове, които предотвратяват образуването на кръвни съсиреци. Резултатите от проучването са публикувани на уебсайта на New Atlas.
Учените са изложили клетъчните култури на доза еритритол, еквивалентна на около една подсладена със захар напитка. И резултатите са били доста тревожни: отчетени са четири ключови промени в ендотелните клетки.
Първо, заместителят на захарта е увеличил оксидативния стрес, което показва увреждане на клетките.
Второ, отбелязано е намаляване на производството на азотен оксид, който осигурява нормален кръвен поток.
Освен това, учените са регистрирали нарушение в производството на ензим, необходим за разтваряне на кръвни съсиреци.
И на последно чяст – наблюдава се повишено производство на пептид, който свива кръвоносните съдове.
„Всички тези промени показват по-висока вероятност от развитие на исхемичен инсулт“, казват авторите.
Констатациите са в съответствие с данните от проучвания през 2023 и 2024 г., свързващи еритритола с повишен риск от инсулт и инфаркт, както и от тромбоза.
Изследователите подчертават, че са необходими повече изследвания, за да се направят окончателни препоръки относно консумацията на еритритола като подсладител. В момента те съветват да не се прекалява с употребата му.