Учени: Преработените храни повишават риска от диабет
Изследователи от University College – Лондон, заедно с експерти от университета на Кеймбридж и Imperial College – Лондон, откриха връзка между консумацията на ултра-преработени храни (UPF) и повишения риск от развитие на диабет тип 2. Резултатите са публикувани в The Lancet Regional Health-Europe.
В проучването учените са изследвали степента на преработка на храната и нейното въздействие върху здравето.
Особено внимание е било отделено на ултра-преработените храни (UPF), които включват готови ястия, закуски, сладкиши и напитки.
Установено е, че увеличаването на дела на UPF в диетата с 10 процента увеличава риска от развитие на диабет тип 2 със 17 процента. Анализът включва данни от 311 892 участници от осем европейски страни, проследявани средно в период от 11 години. През това време с диабет тип 2 са диагностицирани 14 236 души.
Проучването установило също, че замяната на ултра-преработени храни с по-малко преработени храни намалява риска от заболяване.
Групите храни, за които е установено, че са особено опасни за здравето, включват солени закуски, преработени меса, готови за консумация ястия и сладки, и изкуствено подсладени напитки. Анализът показва, че те имат най-голям принос за развитието на диабет.
Въпреки това, яденето на хляб, бисквити и заместители на храна на растителна основа е свързано с по-нисък риск.
Проучването се основава на класификационната система Nova, която разделя продуктите в четири категории въз основа на степента на обработка.
Авторите на изследването заключават, че намаляването на консумацията на ултра-преработени храни и замяната им с по-малко преработени храни може значително да намали риска от развитие на диабет тип 2.