Удивително откритие: Утайката от кафе повишава здравината на бетона с 30%

В ново изследване австралийски учени откриха изненадващо практическо приложение на утайката от кафе.
Резултатите показват, че овъглената кафеена утайка може да увеличи здравината на бетона почти с една трета, пише Science Alert.
От отпадък до строителен материал
Повечето хора по света започват деня си с чаша ароматно кафе, а това означава, че ежедневно се изхвърля огромно количество кафеена утайка.
Само за една година в света се произвеждат около 10 милиарда килограма кафеени отпадъци, повечето от които завършват на сметищата.
Според Раджив Ройчанд, инженер в университета RMIT, изхвърлянето на органични отпадъци е сериозен екологичен проблем, тъй като при тяхното разлагане се отделят големи количества парникови газове, метан и въглероден диоксид. Те допринасят за климатичните промени.
Новият „хитър“ метод на учените може едновременно да реши няколко проблема – намаляване на отпадъците, по-устойчиво строителство и опазване на природните ресурси.
Проблемът с бетона и пясъка
С разрастването на строителството по света, търсенето на бетон непрекъснато нараства.
Но това изисква огромни количества природен пясък, който обикновено се добива от речни корита и брегове. Процес, който оказва разрушително въздействие върху околната среда.
Инженерът Цзие Ли от Кралския технологичен институт подчертава, че добивът на пясък вече е ограничен ресурс и създава дългосрочни проблеми със снабдяването.
Новият подход с утайка от кафе може да помогне да се намали натискът върху природните ресурси и едновременно да се предотврати натрупването на органични отпадъци.
Как утайката от кафе става част от бетона
Органични материали като утайката от кафе не могат да се добавят директно към бетона, защото отделят вещества, които намаляват здравината му.
За да решат този проблем, учените нагрели утайката до над 350°C при липса на кислород – процес, наречен пиролиза.
Пиролизата разгражда органичните молекули и създава порест въглероден материал – т.нар. биовъглен, който може да се свързва с цимента и да повишава здравината на бетона.
Изследователите опитали и при 500°C, но тогава биовъгленът се оказал по-малко устойчив.
Специалистите подчертават, че тепърва трябва да се провери издръжливостта на новия вид бетон.
В момента те тестват сместа от кафе и цимент при цикли на замразяване и размразяване, попиване на вода, износване и други натоварвания.
Екипът вече работи и върху създаването на биовъглен от други органични отпадъци – като дървесина, хранителни остатъци и селскостопански материали.