Наздраве в Космоса: Астронавти ще варят първата бира на МКС

Тексаската пивоварна Starbase Brewing обяви необичаен експеримент, който ще бъде проведен от екипажа на мисия Crew-11 на Международната космическа станция. Астронавтите ще сварят първата в историята бира в Космоса.
Експериментът, наречен MicroBrew-1, е разработен от Starbase Brewing съвместно с компанията Jaguar Space.
Целта е да се проучи влиянието на микрогравитацията и радиацията върху процеса на пивоварство.
В експеримента ще бъдат използвани осем апарата за обработка на течности (FPA), разположени в специален пакет, разработен от BioServe Space Technologies.
Всеки FPA съдържа предварително заредена пивна мъст, захарна течност, извлечена от малцови зърна, и дрожди в отделни камери.
След пристигането си на МКС, астронавт ще започне процеса на ферментация, като завърти ръчка и смеси съставките.

Макар че на МКС вече са провеждани опити с ферментация на дрожди, в MicroBrew-1 за първи път ще се използва пивна мъст, което ще доведе до производството на първата бира, ферментирала в Космоса.
Основните цели на изследването са да се проучи влиянието на безтегловността и радиацията върху активността на дрождите и процесите на ферментация.
Особено внимание ще се обърне на поведението на дрождите, които, за разлика от Земята, няма да могат да се издигнат на повърхността.
След периода на ферментация на борда на МКС, товарът ще се върне на Земята за подробен анализ.
Университети-партньори ще използват електронна микроскопия, за да изследват клетъчните промени. Ще бъдат проведени и химически и сензорни оценки.
Според авторите на експеримента, изследването е важно за осигуряване на безопасността и устойчивостта на дългосрочните космически мисии.
Разбирането на разликите във ферментацията в Космоса ще позволи намаляване на рисковете, свързани с базирани на нея процеси.
Резултатите могат да се приложат в производството на космически храни и напитки, животоподдържащи системи, биопроизводство, селско стопанство и други области.