1000-километров риф в устието на Амазонка

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Public Domain
Public Domain
Антония Михайлова

Под мътните води на Амазонка учените са открили огромна, неизвестна досега система от коралови рифове. Тя се протяга почти на 1000 километра – там, където реката се влива в Атлантическия океан, става ясно от статия в сп. Science Advances, пише Lenta.ru.

Първоначално учените начело с океанолога Патрисия Ягер (Patricia Yager) от университета на Джорджия се готвели само да изследват флората и фауната в устието на Амазонка. Но един от екипа си спомнил за стара статия от 70-те години, където се споменава за уловени рифови риби в този район.

Не било лесно да се локализират тайнствените рифове – авторите на статията не са посочили GPS координати и екипът на Ягер трябвало да изследва цялата крайбрежна зона със звукови вълни. След това учените взели образци от дъното на морето, за да се уверят в наличието и да уточнят големината на рифа.

Оказало се, че системата от рифове се явява място на обитание на разнообразни форми на живот, незабележими през плътната тиня на водите на Амазонка – десетки видове рифови риби, гъби, водорасли и, разбира се, самите корали.

През 2014 година океанолозите провели повторно изследване и съставили пълен каталог на всички видове. Установено било, че в южната част на рифовата система до нея достига повече слънчева светлина и в екосистемата доминират традиционни корали и фотосинтетични организми. В северната част започват да преобладават гъби и други същества, получаващи хранителни вещества от речния плум*.

И накрая учените отбелязват, че гигантската рифова система на Амазонка още към момента на своето откриване е под заплаха за унищожение. На нейна територия се планира добивът на нефт. Освен това затоплянето и повишената киселинност на Световния океан удря по коралите на Амазонка не по-малко, отколкото по другите рифове на Земята.

–––––

*River plume. Лещовидно тяло на речната вода по повърхността на водата на приемащия басейн (езеро, море) срещу устието на река, обособено вследствие на разликата между солеността, температурата и количеството.

Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена