15 сигнала, че си интроверт с високо-функционална тревожност

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

pixabay.com
Ивайло Красимиров

Тревожното разстройство е гласът в главата ти, който казва „нещо лошо ще се случи“. Това е, което те държи буден в 2 часа през нощта, мислейки за нещо лошо, което ти се е случило преди 5 години.

Не всички интроверти имат тревожно разстройство, а и екстровертите и амбивертите също могат да страдат от него. Нека сме наясно, че интровертност и тревожно разстройство не е едно и също нещо.

Интровертността е предпочитание за спокойна, минимално стимулираща околна среда, докато тревожното разстройство е термин, описващ състояние на прекомерен страх, тревога и нервност.

За много интроверти обаче тревожното разстройство е част от живота. И тревожното разстройство е по-често срещано при интровертите, отколкото при екстровертите.

Понякога тревожното разстройство е очевидно (паник – атаки и потни длани), но не винаги е така. Много хора живеят със скрита форма на тревожно разстройство, наречена високофункционална тревожност.

Отвън изглежда, че имат всичко. Може да водят много успешен живот. Никой не може да каже при поглед отвън, че те са водени от страха. Понякога дори самите те не го осъзнават.

Въпреки че не е официална диагноза, високофункционалната тревожност е нещо, с което се идентифицират много хора. Състоянието е тясно свързано с общото тревожно разстройство, което засяга близо 7 милиона души в САЩ, като е по-вероятно от него да страдат жени, отколкото мъже.

Ето 15 общи симптома на високо-функционалната тревожност

1. Винаги си подготвен

Мозъкът ти винаги скача на възможно най-лошия сценарий в която и да било ситуация. В резултат на това се налага да прекаляваш с подготовката. Например взимаш бельо и гримове както в куфара, така и в ръчния багаж, просто за всеки случай, ако например авиокомпанията загуби куфара…

Хората гледат на теб като на човек, на който може да се разчита, а твоята подготовка често пъти влиза в употреба. Малко хора обаче (ако изобщо някой) знаят, че твоят „готовност за всичко“ манталитет произтича от тревожността.

2. Отвътре може да се побъркваш, но това по никакъв начин не личи отвън

Интересно, но много хора с високофункционална тревожност изобщо не разкриват колко нервни са в действителност, което е друга причина за това тази форма на разстройство за остава скрита. Просто умееш много добре да разделяш и прикриваш емоциите си.

3. Виждаш света по фундаментално различен начин

Тревогата не е „само в главата ти“. Изследователи от Научния Институт Вайцман твърдят, че тревожните хора виждат света по различен начин от онези, които не са тревожни. В изследването тревожните са били по-малко способни да направят разликата между безопасни стимули и такива, които по-рано са били асоциирани със заплаха. С други думи тревожните хора са склонни да генерализират прекомерно емоционални преживявания, дори те да не представляват заплаха.

4. Непрекъснато усещаш нужда да правиш нещо

Което може да бъде истински проблем, ако си интроверт, който се нуждае от време за презареждане. Това не означава, че непрекъснато трябва да се включваш в някакви социални събития, но може да имаш натрапчив импулс да правиш неща, да си на върха на нещата. Да си зает те разсейва от тревогите и ти дава чувство за контрол.

5. Отвън си много успешен

Ориентиран към постиженията, организиран, с внимание към всеки детайл и проактивен в планирането на всички възможности, може да си пример за успеха. Проблемът е, че никога не е достатъчно. Винаги усещаш, че трябва да правиш още.

6. Страхуваш се да не разочароваш другите

Може да си човек, който търси одобрението на другите. Толкова те е страх да не разочароваш околните, че се стремиш да направиш всички щастливи, дори това да означава да жертваш собствените си нужди.

7. Разговаряш нервно

Въпреки че си интроверт, който предпочита спокойствието и уединението, поддържаш разговора от нервност. По тази причина понякога те вземат за екстроверт.

8. Изградил си живота си около отбягването

Свил си своя свят, за да избегнеш прекомерен товар. Придържаш се към рутината и познатите преживявания, които ти носят усещане за комфорт и контрол. Избягваш интензивни емоционални преживявания като пътуване, социални събития, конфликт или всяко друго нещо, което може да отключи твоята тревожност.

9. Имаш склонност към прекомерно мислене

Често вътрешния ти глас ти говори негативно, непрекъснато преиграваш грешки от миналото в главата си, луташ се из страшни сценарии от типа „ами какво ако“ и не си в състояние да се насладиш на момента, защото очакваш най-лошото. Мозъкът ти се състезава, а ти не можеш да го спреш.

10. Ти си перфекционист

Опитваш се да успокоиш тревогите си като си перфектен в работата или на външен вид. Това може да донесе положителен резултат, но си има цена. Може да имаш манталитет от типа „всичко или нищо“. (Ако не съм най-добрия, значи съм най-лошия.) Може да имаш нереалистични очаквания към себе си и катастрофален страх да не се провалиш.

11. Имаш някакви болки, повтарящи се вредни навици или тикове

Според психолозите, твоята постоянна тревожност може да се отрази на тялото ти физически под формата на често мускулно напрежение или болки. По същия начин може несъзнателно да чоплиш кожата около ноктите си, да тупкаш с крак, да си чешеш скалпа или други повтарящи се неща, които изкарват нервната енергия навън, дори да изглежда по друг начин.

12. Изморен си през цялото време

Съзнанието ти непрекъснато е в движение, имаш проблем със заспиването или със съня като цяло. Дори да спиш добре, се чувстваш изморен през целия ден, просто защото е адски изтощително да носиш постоянно толкова високо ниво на тревожност и безпокойство.

13. Стряскаш се лесно

Това е така, защото нервната ти система е в режим на свръхнатоварване. Затръшната врата, сирена на линейка или други неочаквани звуци могат да те накарат да дисбалансират.

14. Лесно се дразниш и стресираш

Ти живееш в някакво ниво на стрес през цялото време, така че малки проблеми или най-леки външни дразнители са в състояние да ти „скъсат“ нервите.

15. Не можеш „просто да спреш“

Тревожното разстройство не е нещо, което да можеш да спреш. Според някои учени, тревожните хора имат различия в мозъка – те не могат да контролират нервните си реакции, поради фундаментални мозъчни различия. Има обаче много начини да се справяш с тревожността и да я редуцираш чувствително.

Оригиналната статия е публикувана в PsychologyToday.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Отвъд науката · Психология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори