18% от студентите в САЩ са с „взривяваща се глава”

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Изследователи от Вашингтонския университет са провели допитване сред 211 студенти в опит да разберат дали те страдат от синдрома на взривяваща се глава – изключително неприятно и слабо изучено явление.

Негова особеност е това, че човек се буди от силни звуци, идващи не отвън, а отвътре, от неговата глава. Понякога дори му се струва, че главата му се взривява.

Този синдром е слабо изучен и практически не се лекува. Изяснено било, че поне 18% от студентите изпитвали подобно нещо поне веднъж в живота си. Резултатите от допитването са публикувани в сп. Journal of Sleep Research.

Преподавателят във Вашингтонския университет Браян Шарплес (Brian Sharpless), докато подготвял обзор на литературата по този въпрос, открил, че този синдром достатъчно често се появява и при младите хора – досега се смятало, че от него страдат основно хора над петдесетте.

След това Шарплес провел допитване сред 211 студенти и изяснил, че 18% от тях – тоест почти всеки пети – страдали от синдрома на взривяваща се глава. Освен това била забелязана странна корелация – около 36% от запитаните страдали от друго заболяване, свързано с парализата на съня, при което човек се буди и усеща пълна неспособност да мръдне.

Двата тези синдрома предизвикват силен страх у хората, някои от запитаните дори се оказвали в болница след това. У други възниквали мисли, че ги преследват пришълци или правителството изпитва върху тях секретно оръжие.

Всичко това убедило Браян Шарплес, че синдромът на взривяваща се глава изисква по-задълбочено изследване.

Засега ученият само изказва предположение, че двата синдрома са свързани по някакъв начин с изключването на нашия мозък по време на сън. Той сравнил ситуацията с изключването на компютър, когато всички системи трябва бързо и спокойно да спрат. Но ако има някакъв „бъг“, то всички нервни клетки започват да работят неправилно и издават рязък шум, а може би и блокират способността за движения.

Сега Шарплес работи над книга за парализата на съня и се надява, че учените ще могат да изработят ефективни методи за лечение както за парализата, така и за синдрома на взривяваща се глава.

Източник: EurekAlert!

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Аз, човекът

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори