5 теории за мистерията на Стоунхендж

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Димитър Димитров

Праисторическият каменен монумент Стоунхендж винаги е бил една от най-големите мистерии на света. Хиляди хора го посещават всяка година, опитвайки се да разберат целта на такава огромна конструкция, пише The Mind Unleashed.

Строителството на известния монумент, разположен в графство Уилтшър, е започнало 3100 години пр.Хр. и е протекло на няколко етапа до 1600 години пр.Хр. Мястото вероятно е предпочетено заради обширните поляни, имайки предвид, че по-голямата част от Южна Англия е била покрита с гори. Изследователите имат голямо желание да разберат мистерията на Стоунхендж. Затова нека видим основните теории:

Гробница

Наскоро проведено изследване показва, че Стоунхендж може да е бил използван за гробище на аристокрацията. Според Майк Паркър Пиърсън, изследовател в лондонския институт по археология, около 3000 години пр.Хр. там са били погребвани хора от политическия и религиозния елит.

Тази теория се базира на фрагменти, изровени преди повече от 10 години. Тогава не са били смятани за важни. Наскоро британски археолози изровили още 50 000 останки от кремирани кости, които са принадлежали на 63 души – мъже, жени и деца. Част от скиптър и купа, служела за горене на тамян, свързват погребенията с хората от политическия или религиозния елит.

Лечебно място

Според една нова теория Стоунхендж е бил място, на което хората ходели да се лекуват. Археолозите Джордж Уейнрайт и Тимъти Дарвил обясняват, че теорията се базира на това, че много от откритите човешки останки принадлежали на хора, които били болни или ранени.  Нещо повече, от камъните на Стоунхендж са отчупвани фрагменти, които вероятно са служели за талисмани.

Звукова капсула

През 2012 археологът Стивън Уолър предлага теорията, че Стоунхендж е построен като звукова капсула. Според него на определени места, наричани „тихи“, звукът се блокира и звуковите вълни се нулират взаимно. Теорията е спекулативна, но има и други учени, които я подкрепят, защото акустиката на Стоунхендж наистина е невероятна. Едно проучване от 2012 показва, че ехото на Стоунхендж наподобява много това на катедрала или концертна зала.

Обсерватория

Друга теория гласи, че Стоунхендж е свързан със Слънцето. Археологически разкопки показват голям брой ритуали, извършвани по време на зимното слънцестоене. Има доказателства за жертвоприношения на свине през декември  и януари. И до днес хората ходят на Стоунхендж в дните на лятното и зимното слънцестоене.

Паметник на обединението

Според д-р Пиърсън от археологическия институт в Лондон Стоунхендж е строен във време на мир и обединение между тогавашните хора. Според тази теория многото обстоятелства – мирът и красивата местност, са вдъхновили хората да се обединят и да построят този монумент.

„Конструкцията сама по себе си е била огромно предизвикателство. Изисквал се е трудът на хиляди души, които да местят камъните от Източен Уелс, да ги оформят и да ги изправят. Самата работа е била пример за обединението“, обяснява д-р Пиърсън.

До ден днешен Стоунхендж остава голяма мистерия за туристи и изследователи. Да се надяваме, че някой ден ще можем да обясним съществуването и предназначението му.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Легенди

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори