74 планети като Земята откриха астрономи

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

екзопланети
Една от изследваните системи – Kepler 444, се е формирала много отдавна, когато Вселената е била само на 2 млрд. години. В такава система би могла да съществува много древна цивилизация.
© ​Tiago Campante/Peter Devine
Антония Михайлова

Учените са открили свидетелства, че малките екзопланети основно се въртят по кръгови орбити. Това увеличава шансовете за зараждане на живот.

В статия, публикувана в Astrophysical Journal, изследователите от Масачузетския технологичен институт и университета в Орхус, Дания, са представили резултатите от едно от първите мащабни изследвания на орбитите на малките екзопланети. Учените са открили 74 екзопланети с кръгови орбити около 28 звезди. По размер планетите са сходни със Земята и не приличат на масивните планети гиганти, които се въртят по силно разтеглени ексцентрични орбити.

Преди двадесет години познавахме само нашата Слънчева система, където всички планети имат кръгови орбити – отбелязва Винсент ван Ейлен (Vincent Van Eylen) от катедрата по физика към MIT. – Тогава започнахме търсене на гигантски екзопланети и изведнъж открихме цяла редица небесни тел със странни разтеглени орбити. Но съдейки по всичко, за малките планети кръговите орбити се явяват типични, а значи на тях с доста голяма вероятност може да възникне живот.“

Учените изучили данните за 145 000 звезди, изследвани от телескопа „Кеплер“ за последните четири години. С помощта на транзитния метод за откриване на звезди (по снижаването на яркостта на звездата в момента на преминаване на планетата на фона на диска на светилото) учените изчислили параметрите на орбитите на 74 земеподобни планети край 28 звезди, чиято маса вече била известна. Както се оказало, всички изследвани планети имат кръгови орбити.

Разбира се, това е само малка извадка от милиардите звезди, но фактът, че подобни планети в почти 30 звездни системи имат кръгови орбити, говори за типичността на тази картина. По-скоро при неголемите планети, където най-вероятно зараждането на живота е подобно на земното, орбитите са кръгови, тоест имат стабилен климат. В същото време планетите със силно разтеглени орбити имат резки колебания на температурите и редица неблагоприятни природни явления, което рязко снижава шанса за поява и развитие на живота. Сега на учените е известно, че „правилните“ звездни системи, като нашата Слънчева, не са рядкост в галактиката.

Учените планират да отвърнат на следния важен въпрос: явява ли се броят на планетите в Слънчевата система обичаен? Около Слънцето се въртят осем планети, но е възможно това да е нетипична цифра и в други звездни системи планетите да са по-малко.

Статистическите данни ще помогнат да се оценят потенциалното количество близнаци на Земята и вероятността от съществуване на братя по разум. Засега астрономите получават обнадеждаващи резултати – Слънчевата система не е уникална, а значи можем да срещнем живот, подобен на земния.

Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори