Шансът да се родите точно вие е почти нула. Но стават чудеса

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Илюстрирайки колко скъпоценен е всеки човек, през 2011 г. Мел Робинс обяснил на конференцията Ted Talk, че вероятността от появата на бял свят на конкретно отделно взет човек е 1 към 400 трилиона.

Д-р Али Биназир решил след конференцията да направи собствени изчисления. Д-р Биназир е автор и консултант по личностно израстване. Той е възпитаник на Харвард и е получил степен по медицина в Калифорнийския университет. Отделно е изучавал философия в Кеймбридж.

Биназир изчислил вероятността за срещата между родителите, като взел под внимание количеството мъже и жени на Земята и броя на лицата от противоположен пол, които бъдещите родители можели да срещнат в първите 25 години от своя живот.

След това докторът философ изчислил вероятността те да поискат да се срещнат още веднъж, между тях да възникнат отношения, да си родят деца и съответният сперматозоид да се съедини със съответната яйцеклетка, от което да се формира нов живот. Той стигнал и по-далече, като изчислил вероятността всички предци да са успели да се сдобит с деца.

Ученият стигнал до поразителен извод: „Шансът за появата на човек на бял свят е близък до нула.“

Той дава такъв пример: „Представете си, че два милиона души играят на зарове. Те играят на зарове с трилион хора. Всички те едновременно са хвърлили зара и на всички се е паднало едно и също число.“

„Тъй като чудеса се случват, не бива да се твърди, че това е съвсем невероятно. С този пример исках да покажа, че човекът е чудо – пише изследователят. – Така че чувствайте се и се дръжте така, сякаш сте чудо – това е точно така.“

Д-р Биназир привежда една будистка аналогия: „Представете си, че в океана някъде е хвърлен спасителен пояс. В океана живее само една костенурка, която плува под водата. Вероятността от съществуването на човека е точно същата, както и вероятността тази костенурка, изплувайки на повърхността, да се натъкне на този спасителен пояс от първия опит.“

Ученият решил да провери верността на тази будистка метафора. Той сравнил площта на водната повърхност на океаните с размера на спасителен пояс и стигнал до извода, че шансовете на костенурката да попадне в спасителния пояс са равни на 1 към 700 милиарда.

„1 към 400 трилиона или 1 към 700 милиарда? Трябва да отбележа, че тези показатели са достатъчно близки, отчитайки, че те принадлежат на два напълно различни източника – будистки мислител и съвременен учен“, отбелязва д-р Биназир.

EpochTimes

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Тагове:
· ·
Категории на статиите:
Еврика!

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори