Допълнителната секунда на 30 юни може да обърка мрежата

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Поради забавянето на земното въртене на 30 юни в 23.59.59 часа световно време ще бъде добавена една секунда. Това може да доведе до нарушения в работата на мрежата и услугите, съобщава „Наука и техника“.

Въртенето на Земята постепенно се забавя с около 0,002 секунди на денонощие. Затова веднъж на няколко години „пазителите на световното време“ добавят една допълнителна секунда координация, за да догонят „атомното време“. Атомното време използва колебанията в атомите за измерване на времето и се смята за най-сигурно.

Допълнителната секунда е по-точно да се нарече високосна, тъй като се добавя веднъж на няколко години. Затова тя понякога се изчислява за баланс, тъй като добавянето точно на 0,002 секунди в световното време не е възможно.

„Във времената на динозаврите Земята е извършвала един оборот за 23 часа. През 1820 г. завъртането е било равно на 24 часа, или 86 400 секунди. От 1820 г. средното денонощие се е увеличило с около 2,5 милисекунди“, разказва Даниъл Макмилън от Центъра за космически полети на НАСА.

Тази година учените вече за 26-и път от 1972 г. добавят една секунда към световното време. Компютърните системи по сървърите по света ще възприемат добавянето на секундата различно. Едни ще покажат 60-а секунда, други – два пъти 59-а. Някои компютърни системи могат да възприемат допълнителната секунда като системна грешка и да се рестартират.

Изданието отбелязва, че през 2012 година вече е имало такъв проблем. За него са сигнализирали Reddit, Yelp, Likedin. Този път някои компании се готвят отрано. Например Google е успял да добави към своето време хилядна към секундата.

Учените продължават да разглеждат този въпрос от различни страни. Някои предлагат да се променя времето не на няколко години със секунда, а веднъж на 100 години с един час.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Животът

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори