Земните неземни пейзажи

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

leadtochina.com
Антония Михайлова

Снимките на повърхността на Червената планета за филма „Марсианецът“ всъщност са правени в йорданската пустиня Веди Рум – едно от местата на Земята с неземни пейзажи.

И това не е изключение от правилата – на Земята има немалко места с наистина космически пейзажи. Тук са събрани най-неземните гледки на нашата планета.

 

© Carsten Peter/ National Geographic

© Carsten Peter/ National Geographic

На границата на Етиопия и Еритрея, в района на пустинята Данакил е разположен вулканът Далол. Неземните му релефи напомнят повърхността на Йо, спътник на планетата Юпитер. Но те имат съвсем земен произход и представляват тераси, образувани от измиване на повърхността на калиева сол, манган и желязо.

Кратерът на вулкана Далол е разположен на върха на кватернерни отложения, включващи огромно находище на калиева сол, а хълмовете около него се явяват останки от стените на кратер. Последното изригване на вулкана Далол е било през 1926 г.

Тази локация още не е била облюбвана от американските и европейските кинематографисти – единственият пълнометражен филм, заснет тук, е постапокалиптичното етиопско фентъзи „Трохите“.

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

На границата на щатите Аризона и Юта е разположена скалната формация Вълната. Според оценките на учените подобни огънати планински образувания са се образували в продължение на 250 000 години от пясъчни дюни с високо съдържание на железен оксид, манган и магнезий, като постепенно са придобили сегашния си облик.

Окончателно Вълната е шлифована от дъждове и ветрове. Единственият проблем се явява крехкостта на получената конструкция, вследствие на което властите ограничават достъпа на туристи в тази местност.

ЧжанцзяцзеВ китайския национален парк Чжанцзяцзе е сниман филмът „Аватар“ на Джеймс Камерън. След това туристите, желаещи да видят планините Улинюен, станали още повече.

Те са се образували в резултат на обветряне на пясъчник и варовик. Планините Улинюен се състоят от три хиляди върха и скали с най-необикновени очертания, които са разделени от дълбоки каньони с реки, езера и водопади.

leadtochina.com

leadtochina.com

Този китайски геоложки парк с труднопроизносимо име е известен с разноцветните си скали. Те са се появили в резултат на процесите на движение на земната кора, обветряне и ерозия, случили се в продължение на 24 милиона години.

Това са същите тектонски плочи, благодарение на които се е формирала част от Хималаите. Сега отложенията на пясъчник с огненочервен, кремавооранжев, яркожълт и зелен цвят изглеждат като торта с различни слоеве. През 2010 година извънземните красоти на Чжане Данся (Планините на дъгата) са влезли в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО.

Голямото кино все още не е дошло тук, но необичайните скали все по-често се посещават от снимачни групи на National Geographic.

speakzeasy.wordpress.com

speakzeasy.wordpress.com

Йеменският архипелаг Сокотра се слави не само със самобитна култура, която датира от древните държави от Южна Арабия, но и с неземни пейзажи. Обяснението е доста просто: повечето местни растения се явяват ендемити и не се срещат извън пределите на острова.

Особен интерес към архипелага проявяват руски ориенталисти, които още през 80-те години започнали да провеждат тук етнолингвистични изследвания и дори създали за местните жители писменост на основата на арабския ръкопис. Преди това аборигените минавали без писменост.

maverickbird.com

maverickbird.com

В йорданската пустиня Вади Рум е сниман блокбъстърът „Марсианецът“. Тези ландшафти действително напомнят повърхността на Червената планета, но местните жители и туристите наричат пустинята с живописни скали, арки и каньони Лунната долина.

За режисьорите пустинята Вади Рум е знаково място – тук са снимани множество филми.

© Josh Landis/Antarctic Photo Library

© Josh Landis/Antarctic Photo Library

Сухите долини Макмърдо в Антарктида са едно от най-сухите места на Земята. Спускащите се от върховете вятърни потоци тук достигат скорост до 320 км в час, което предизвиква постоянно изпарение на влагата.

Според изчисленията на учените долината е свободна от лед през последните осем милиона години. Изследователите сравняват тези пустинни ландшафти с марсиански, тук са провеждани дори изпитания на апаратите „Викинг“, които впоследствие са се отправили на Червената планета.

travelrepublic.es

travelrepublic.es

В Бразилия е разположено най-старото планинско формирование на планетата – Вале де ла Луна. Главните му съставки са кварц и кристали. Платото, на което е разположен паркът, се е образувало преди около 1,8 млрд. години. Местните скали са най-древните на Земята – те са само 2,5 пъти по-млади от Луната.

Вале де ла Луна в превод означава „Лунната долина“. Полираните от реката и времето скали и кратери наистина слабо приличат на земни пейзажи. Тази локация е интересна за палеонтолозите, които често намират тук фосилизирани останки от древни животни и рептилии.

© The Art Archive / Global Book Publishing / Diomedia

© The Art Archive / Global Book Publishing / Diomedia

Безжизнените пейзажи на долината Бейкън в Антарктида напомнят Червената планета не само външно – суровите природни условия на тази местност, според астробиолозите, са близки до марсианските. Влага в този район практически отсъства.

Долината представлява голям интерес за учените. През 2007 година от древния лед са извлечени щамове на бактерии, които след известно време оживели и започнали да растат. Резултатите от подобни изследвания според учените са важни за разбирането на историята на живота на Земята, на други планети (например в марсианския лед) и вероятно – в Открития космос.

© Richard Nowitz, National Geographic

© Richard Nowitz, National Geographic

Пустинята Атакама е разположена в Чили, на западното крайбрежие на Южна Америка. Едно от най-непригодните места за живот в най-сухия район на планетата. Средногодишното количество валежи не превишава 50 милиметра, а средната температура в най-топлия месец (януари) е 20 градуса по Целзий. Планините с височина над шест километра не са покривани с ледове дори в кватернера, а реките в Атакама са пресъхнали преди 120 000 години.

Видовото разнообразие на флората (кактуси, лишеи, мъхове) и фауната е изключително оскъдно, но живот има и там. Някои учени сравняват условията в тази пустиня с марсианските, което вдъхва оптимизъм сред изследователите, които искат да открият на Червената планета следи от минал или съвременен живот.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори