Разгадаха пеещите земетресения в Египет

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Плитките води на Червено море край бреговете на Саудитска Арабия разкриват коралови рифове по повърхността и движенията на повърхностните води. © Earth Sciences and Image Analysis Laboratory at Johnson Space Center
Антония Михайлова

Изследователи от Новосибирския държавен университет съвместно с учени от университета „Крал Сауд“ в Саудитска Арабия изясниха причините за пеещите земетресения в областта Абу Дабаб на Червено море в Египет.

Те обясняват защо тук може да се чуе добре песента на земетресенията, докато обикновено тези звуци не се възприемат от човешкото ухо. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Bulletin of the Seismological Society of America.

Подробности от изследването разказва Иван Кулаков, доктор на геолого-минералогичните науки.

Обикновено земетресенията протичат в диапазон честоти, които не се възприемат от слуховите органи на човека, казва Кулаков. В пустинната местност на Абу Дабаб, недалече от египетското крайбрежие на Червено море, изпод земята периодично се раздава подземно бучене, съпровождано от треперене.

Топографската карта и разположението на района Абу Дабаб (в малкия квадрат). © НГУ

Топографската карта и разположението на района Абу Дабаб (в малкия квадрат). © НГУ

Тези звуци епизодично са чувани от много поколения живеещи тук бедуини. Съвместно с арабските колеги направихме топография на тази местност и открихме обяснение на този феномен. Под това място е разположен разлом, протягащ се до самото Червено море, в който постоянно постъпва вода.

Отгоре го покрива монолитен „покрив“ с дебелина 5 километра, образуван от изхвърлени преди стотици милиони години породи. Водата се явява своеобразна смазка, затова при движение на разлома покриващата го монолитна плоча не се руши.

Схематично изображение на движението на плочите в района на Абу Дабаб. © НГУ

Схематично изображение на движението на плочите в района на Абу Дабаб. © НГУ

Тъй като тази плоча се състои от здрави и добре консолидирани скали, в нея почти не протича затихване на сеизмичния сигнал. По такъв начин тя „превежда“ звука на земетресенията на повърхността в чуваем за човека диапазон от честоти, с което се обяснява подземното бучене, заключава д-р Кулаков.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори