Откриха най-големия каньон на Земята

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Геолози откриха най-големия каньон на Земята под ледовете на Антарктида – той е дълъг хиляда километра, а дълбочината на някои негови участъци е около километър. За откритието съобщава сп. Geology.

Каньонът, който още си няма име, е открит при работа със спътникови изображения. Очертанията му се оформили благодарение на георадиолокация – радиовълните се изпращат през леда и както с радара, определят скрити структури по отражението на вълните.

Каньонът се намира в Земята Принцеса Елисавета в Източна Антарктида (кръстена в чест на бъдещата кралица Елисавета II през 1931 година). Учените смятат, че той е издълбан в почвата от вода. Засега не е ясно дали това се е случило преди образуването на антарктическия леден щит, или каньонът е възникнал поради движението на водата под леда.

Геолозите подозират, че каньонът е свързан с неизвестно по-рано подледно езеро с площ 1250 кв. километра.

най-големия каньон„Невероятно, но такива мащабни обекти едва сега се разкриват на учените. Фактически ние знаем за релефа на Антарктида по-малко, отколкото за повърхността на Марс. Информацията за скрития под леда ландшафт ще ни позволи по-добре да разберем как леденият щит реагира на климатичните изменения“, казва водещият автор на изследването Стюарт Джеймисън (Stewart Jamieson).

Досега за най-големия каньон на Земята се смяташе открит през 2013 година обект, също разположен под ледовете – в Гренландия. Неговата дължина е 750 километра. Широко известният Гранд каньон в щата Аризона се протяга на 445 километра.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори