Случайна мутация е предизвикала многоклетъчния живот

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Дясно: едноклетъчен хоанофлагелат; ляво: многоклетъчен хоанофлагелат. Ken Prehoda
Димитър Димитров

Имало нужда само от една мутация, случила се преди 600 млн. години. С това случайно събитие се родила нова функция на протеините, която помогнала на едноклетъчните ни предци, да се превърнат в организирани многоклетъчни организми.

Изследването на биохимикът Кен Прихода (Ken Prehoda) от Орегонския университет ще отговори на няколко много важни въпроса, свързани с еволюцията. То ще намери приложение и при изучаването на смъртоносни болести като например рак, при които повредените клетки вече не работят заедно със здравите.

Мутациите могат да доведат до добри или лоши резултати, или дори до комбинация от двете, казва Прихода, чийто изследвания са насочени основно към работата на протеините в клетките.

„Протеините са работниците в нашите клетки. Те извършват много различни задачи и дори се занимават с метаболизма“, добавя той. „Но как един протеин променя задълженията си? И как сложни системи като тази, която работи организирано, еволюират и създават толкова различни протеини, които в крайна сметка се оказват нужни? Изследванията ни показват, че новите функции на протеините се създават чрез много малък брой мутации, в нашият случай – само една.“

„Подобна мутация представлява малка промяна, която значително е променила функциите на протеина, позволявайки му да извършва съвсем различни задачи. Може да се каже, че на животните доста им допадат тези протеини, защото в човешкия организъм се съдържат над 70 от тях.“

Изследователите наблюдавали хоанофлагелати – група едноклетъчни организми, смятани за най-близките роднини на животните. Тези, подобни на гъби, морски организми притежавали малки опашки, наречени флагелуми. Те им позволявали да се движат и да намират храна. Хоанофлагелатите съществуват в едноклетъчна форма, но се срещат и като многоклетъчни колонии от организми. Изследователите открили мутация, която направила наличието на опашките безсмислено, заради което хоанофлагелатите преминали към многоклетъчен начин на живот. Основата на тези протеини се среща при всички съвременни животни и техните едноклетъчни предци, но отсъства при други форми на живот.

Science Daily

Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори