Нетбукът – първата жертва на таблета

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Бързите скорости при високите технологии водят до кратък живот на продуктите. Това е суровата действителност за компаниите, които освен с конкуренцията се надпреварват и с времето. Защото в този бизнес не може да се разчита на стари лаври и постоянно трябва да се развиват свежи идеи.

Първата жертва на новите технологии ще е нетбукът. Пуснат е в масово производство през 2007 г. като миниверсия на лаптопа. В основата си се задвижва от специален малък процесор, вместо харддиск има флаш памет, операционната система е опростена, а екранът му варира от 5 до 13 инча.

Превърна се в звезда, защото удобно можеше да се сърфира изинтернет или да се пишат документи, а смартфоните точно стартираха на доста високи цени. Затова мобилните оператори предлагаха нетбуците с флашки за мобилен интернет. За лош късмет обаче е в близка пазарна ниша на таблета.

А той за своите три години съществуване е най-бързо-развиващият се продукт в световен мащаб. За по-следните 12 месеца тази тенденция остави само две компании да си разпределят свитото потребление на нетбуци.

И така с края на 2012-а гигантът Asustek – Computer приключва с хитовата си производствена линия на модела Eee PC. Другият основен играч Acer също не дава индикации, че в близко бъдеще ще пусне нова версия.

В момента пазарът за минилаптопи основно е само в Югоизточна Азия и Южна Америка. Но продажбите не са достатъчни, за да се развива продуктът.

В крайна сметка удобството на чувствителния на допир екран и компактни размери на таблета заедно с все по-достъпните цени победи. Анализаторите смятат, че след 5 години жизнен път нетбукът ще приключи с шествието си по витрините на магазините и все по-рядко ще го виждаме в употреба.

Статията е публикувана във в. ПРЕСА

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори