Хората са извоювали от океаните земя с площта на Ямайка

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Крайбрежната площ на Земята се е увеличила с размера на Ямайка за последните 30 години, защото строителството изпреварва покачването на морското равнище, съобщи Ройтерс.

Разширяването на пристанищата в Китай, строенето на луксозни курорти в Дубай и култивирането на земи в Холандия са сред главните причини за увеличаването на крайбрежната площ според изследване на холандската изследователска група „Делтарес“.

Използвайки сателитни данни от Google Earth, от „Делтарес“ заключиха, че крайбрежните региони са се увеличили с 13 565 кв. км земя от 1985 г., което е горе-долу колкото площта на Ямайка и на американския щат Кънектикът.

Бреговете са се увеличили общо с 33 700 кв. км земя, от които са отдали 20 135 кв. км. на водата.

Очаквахме бреговата площ да е намаляла, заради покачването на надморското равнище, но с изненада открихме, че тя всъщност е нараснала“

каза Федор Баарт от „Делтарес“ и автор на проучването.

Група експерти по климатичните промени от ООН твърдят, че надморското равнище се е покачило с около 20 см през миналия век, като свързват промяната с топенето на ледове от Гренландия до Антарктида.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Климат

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори