Северозападният проход през Арктика е свободен за преминаване

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Пътят през Северозападния проход спестява на корабите много дни плаване. Вместо да се налага преминаване през Панамския канал, могат от Ню Йорк директно през Арктика да стигнат до Токио. Така разстоянието се скъсява от 18 хиляди километра на 14 хиляди.

Възможността, налична в момента обаче е много рядка. Обикновено Северозападният проход е блокиран от лед. Сега ледът в голямата си част е разтопен. Пътят за корабите е свободен, съобщи НАСА, позовавайки се на актуални сателитни кадри.

Grafik CS4На снимките се вижда свободна от лед траектория от залива Амундсен в северозападна Канада до залива Бафин в североизточната част на страната. В средата на прохода, при остров Виктория, моряците ще трябва да преминат през големи количества ледени отломки.

Северозападният проход се отваря в последните години по-често в сравнение с отминалия 20 век. Причината е затоплянето на Арктика, поради което през лятото ледът се отдръпва. През зимата водите замръзват отново, но дори в студената част на годината изследователите докладват за по-малко лед от по-рано.

В последните години компаниите все по-често изпращат корабите си през Северозападния проход. В момента е свободен пътят и през Североизточния проход, който например скъсява пътя от най-голямото европейско пристанище Хамбург до Токио от 21 хиляди километра на 13 хиляди.

Топящата се Арктика вкарва все по-често в капана си любители на приключенията, които търсят опасните води. Пасажите са проходими, но плаващите ледени блокове са много опасни за по-малки кораби. Айсбергите често се озовават далеч на юг. В последните години зачестяват случаите на подадени сигнали за помощ от „неделни“ капитани, но Канада няма спасително пристанище в Северозападния проход – хеликоптери и самолети трябва да изминат хиляди километри до мястото на бедстващия плавателен съд.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Тагове:
Категории на статиите:
Климат

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори