Мистериозен сигнал от космоса: учените разколебани в хипотезата за извънземни

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Новината прозвуча спекулативно:

Търсят ли извънземните контакт със Земята?

Това попита Daily Mail. Какво точно се е случило? Руският радио телескоп Ратан 600 е прихванал необичаен сигнал на 15 май 2015 г.

Сигналът идва от звездата HD 164595, която е на около 95 светлинни години от нас и е подобна на Слънцето. Тя е в съзвездието Херкулес. Специалистите знаят, че звездата има поне една планета, а може би и повече.

Характеристиките на сигнала обаче са такива, че освен на извънземен интелект, може да се дължат на радиоинтерференция или на естествено явление. Той е засечен от екип, ръководен от Николай Бурсов.

Учените са изпратили кратко описание на откритието си пи имейл до проекта SETI, който се занимава с търсене на извънземни.

Астрономите отчитат, че е прекалено рано, за да бъде определено естеството му, но едновременно с това той им се струва „достатъчно интересен“, за да бъде наблюдаван постоянно.

Сигналът ще бъде обсъден на 67-ия международен астрономически конгрес в Гуадалахара, Мексико, в края на септември.

Според специалисти, ако сигналът идва от изотропна антена, която го излъчва във всички посоки, изпращащата го цивилизация трябва да е много по-напреднала от нашата. Ако е в тесен коридор, насочен към Слънчевата система, може да е от цивилизация, подобна на нашата.

Американският астрономът Ник Сунцеф напомни, че сигналът е 11-гигахерцов и е в честотите, използвани от военните. Сигналът обаче не е далеч и от това, което се използва за разпространение на сателитна телевизия – например Астра използва подобен сигнал.

Телескопът Ратан 600 е позициониран в северен Кавказ и има диаметър от 600 метра. Съоръжението сканира небето още от 1974 г.

Новината за мистериозния сигнал се разпространи бързо сред феновете на извънземни, но учените полагат усилия да намалят еуфорията и да охладят страстите. Изчисленията показват например, че ако чужда цивилизация е изпратила сигнала до Земята, то са били необходими повече от 1 милиард вата енергия. Това съответства на около половината енергия на всички електроцентрали на земята взети заедно.

Ако сигналът е бил изпратен едновременно във всички посоки, то това би отнело стотици пъти повече енергия от тази, която слънцето праща на земята със слънчевите лъчи.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментари

  • 1 милиард вата изобщо не са много!
    Повечето атомни електроцентрали в света са с над 10 ГИГА вата.
    1 милиард вата са горе – долу достатъчни за София:
    2 000 000 човека, да ги разделим на 3 ( средно семейство 3 души ) = 700 000.
    Във всяко семейство ако в 19.00 часа се готви вечерята и е пусната печка консумацията ще е към 3 000 вата!
    3 кВ * 700 000 = 2 000 000 кВ, което е 2 гВ или 2 пъти повече от написаното в статията.

    Несъгласен 12 октомври 2016 15:57 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори