Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WASP-79b: екзопланетата със железен дъжд и жълти небеса

8 май 2020 г. в 08:08
Последно: 19 юни 2024 г. в 10:17

Вече можем да добавим и атмосферна екзотика към съществуващите странности на екзопланетата WASP-79b.

Газовият гигант, екзопланета, която се намира на около 780 светлинни години от Земята, обикаля изключително близо до ярката си звезда-домакин, завършвайки една орбита на всеки 3,7 земни дни. Тази близост прави WASP-79b невероятно гореща със средна температура около 1650 градуса по Целзий, заявиха служители на НАСА.

Тази изключителна горещина прави от WASP-79b, един от най-интересните големи извънземни светове, наблюдавани някога. Въпреки че WASP-79b има маса само 85% по-голяма от масата на Юпитер, той е 1,7 пъти по-широк от най-голямата планета на Слънчева система.

Интерес привлича атмосферата на извънземния свят, която изследователите сега анализират много подробно. Железен дъжд вероятно пада от небето на WASP-79b, което най-вероятно има много силен жълтеникав оттенък, съобщават авторите на скорошното проучване. Подобно на други „горещи юпитери“, WASP-79b вероятно е „закопчан“ към звездата-домакин и винаги показва една и съща страна към нея.

Учените, стоящи зад новото изследване, са анализирали атмосферата на WASP-79b, използвайки космическия телескоп Хъбъл на НАСА и телескопа Magellan II от Чили. Тези наблюдения не показват признаци на „разсейване на Релей“, явление, при което малките прахови частици на голяма височина причиняват дължината на вълната на звездната светлина да се разсейва различно.

Разсейването на Релей обяснява защо земното небе е синьо: Този цвят на светлината има много къса дължина на вълната и следователно отскача много повече, отколкото другите цветове. Не е ясно защо това явление може да не се проявява на WASP-79b, казват членовете на екипа.

„Това е силна индикация за неизвестен атмосферен процес, който ние просто не отчитаме във физическите си модели. Показах спектъра на WASP-79b на редица колеги и тяхната реакция винаги беше – “ това е странно „, казва един от авторите Кристин Шоултър Сотзен от катедра „Земни и планетарни науки“ на Университета Джон Хопкинс.

„Тъй като това е първи път, когато виждаме подобно явление, ние наистина не сме сигурни каква е причината за жълтото небе“, каза Сотзен. „Трябва да следим и за други планети като тази, защото това може да е показателно за неизвестни атмосферни процеси, които в момента не разбираме. Тъй като имаме само една планета като пример, не знаем дали това е атмосферно явление свързано с еволюцията на планетата“.

Характеристиката за железен дъжд, макар и екзотична, може би не е толкова рядка. Например, горещият Jupiter WASP-76b изглежда също има този тип извънземни валежи. („WASP“, между другото, означава „Широкоъгълно търсене на планети“, обясняват от международния консорциум, открил тези и редица други извънземни светове.)

Бихме могли да научим доста повече за WASP-79b в не твърде далечно бъдеще. Хъбъл също забеляза признаци на водна пара в атмосферата на планетата, откритие, което постави WASP-79b в ранния списък на целите за космическия телескоп „Джеймс Уеб“, съобщиха представители на агенцията.

Струващият 9,8 милиарда долара „Джеймс Уеб“ трябва да започне да действа през следващата година с мисия да надникне в най-ранните звезди и галактики на Вселената, както и да проучи близките екзопланети за възможни признаци на живот (макар че със сигурност не бихме очаквали живот под небето на WASP-79b).

Проучването WASP-79b беше публикувано в списание The Astronomical Journal.

Категории на статията:
Вселена