Как може Големият взрив да е бил началото на Вселената?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Нали интензивните експлозии са унищожителни и всичко около тях изчезва? Или друго, един ден се оглеждате и питате: Как попаднах тук и защо? Как е започнало всичко? Изваждате телескопа си и започвате да изследвате своята вселена и светът който ви заобикаля…

Какво намирате? Вашата вселена, своего рода шахматна дъска, която става все по -голяма. И с минаващото време, още по -голяма! Таблото се разширява във всички посоки, които можете да видите. Няма нищо, което изглежда причинява това разширение, доколкото можете да кажете – просто изглежда това е естеството на шахматната дъска.

Но почакайте малко. Ако Вселената става все по -голяма и все по-голяма, това означава, че в миналото трябва да е била все по -малка и по -малка. По някое време, много, много отдавна, в самото начало, трябва да е била толкова малка, че да е безкрайно малка.

Нека продължим напред от случилото се тогава. В началото на нашата Вселена – шахматната дъска била безкрайно малка и след това се разширява, нараства все повече и повече до деня, в който сте решили да направите някои наблюдения за природата на вашата шахматна вселена. Всички неща във Вселената – малките частици, които съставят вас и всичко останало – започват много близо едно до друго и след това се раздалечават с течение на времето.

Нашата Вселена работи по абсолютно същия начин. Когато астрономи правят наблюдения на далечни галактики, виждат, че всички те се раздалечават. Изглежда нашата Вселена започва като много малка и оттогава се разширява. Всъщност сега учените знаят, че Вселената не само се разширява, но и са изчислили скоростта, с която се разширява. Този мистериозен ефект е причинен от нещо, което физиците наричат ​​тъмна енергия, въпреки че знаем много малко за нея.

Астрономите също наблюдават нещо, наречено космическо микровълново фоново излъчване. Това е много ниско ниво на енергия, което съществува в цялото пространство. От тези измервания знаем, че нашата Вселена е на 13,8 милиарда години – около три пъти по-стара от Земята.

Ако астрономите се обърнат назад към събитието, с което е започнала нашата Вселена, стигат до така наречения Голям взрив.

Много хора чуват името „Големия взрив“ и мислят за гигантска експлозия от неща, като избухнала бомба. Но Големият взрив не е бил експлозия, която унищожава нещата. Това е началото на нашата Вселена, началото на пространството и времето. Вместо експлозия, това е много бързо разширяване, събитието, което кара Вселената да става все по -голяма.

Това разширение е различно от експлозия, която може да бъде причинена от неща като химически реакции или големи въздействия. Експлозиите водят до преминаване на енергия от едно място на друго. Вместо това, по време на Големия взрив, енергията се движи заедно с пространството, докато се разширява, движейки се бурно, но с течение на времето все по-разпръснато, тъй като пространството нараства с течение на времето.

Важно е да осъзнаем, че „преди“ Големия взрив, няма място и няма време. Връщайки се към аналогията на шахматната дъска, можете да преброите времето на часовника на играта след началото, но няма време за игра преди началото – часовникът не работи. И преди играта да е започнала, вселената на шахматната дъска не е съществувала и също нямаше място за шахматна дъска. Трябва да внимаваме, когато казваме „преди“ в този контекст, защото времето дори не е съществувало до Големия взрив.

Вие също трябва да обгърнете ума си около идеята, че Вселената не се разширява „в“ нищо, тъй като доколкото ни е известно Големият взрив е началото на пространството и времето. Объркващо, нали!

Астрономите не са сигурни какво е причинило Големия взрив. Просто разглеждат наблюденията и виждат, че така е започнала Вселената. Знаят, че в началото е била изключително малка и става по -голяма и знаем, че това започва преди 13,8 милиарда години.

А как е започнала нашата собствена „игра на шах“? Това всъщност е един от най -дълбоките въпроси, които всеки може да зададе.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.




Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори