Нови „водни светове“ могат да помогнат за откриването на извънземен живот

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Нова класификация на планети, така наречените Hycean waterworlds, може да бъде най-добрият залог на човечеството да намери свят, който да поддържа живота, според ново проучване.

Астрономи от университета в Кеймбридж определиха този нов тип планети и смятат, че фокусирането върху тях може да позволи идентифицирането на извънземни форми на живот в рамките на следващите три години.

Търсенето на живот извън Земята досега е безплодно начинание, като сега учените се опитват да открият далечни планети, обикалящи около тайнствени звезди, които според тях биха могли, при подходящи условия, да приютят примитивен живот.

Досега усилията бяха съсредоточени около идентифицирането на светове, подобни на Земята, единственото място, за което знаем, че животът процъфтява. Това доведе до търсене на скалисти планети, които са с точната температура, при която течната вода може да съществува на повърхността.

Анализът на изследователите от Кеймбридж обаче е установил, че Hyceans – горещи, покрити с океан планети с богата на водород атмосфера, по-изобилна от тази на подобните на Земята светове – също може да бъде обещаващ вариант.

Д -р Никку Мадхусудхан от Института по астрономия в Кеймбридж, който ръководи изследването, казва: „Планетите от този тип отварят цял, нов път в нашето търсене на живот извън Земята“.

Според изследователите тези светове са по-големи и по-горещи от Земята, но все пак могат да имат условия, благоприятстващи водния микробен живот.

Планетите също позволяват далеч по-широка обитаема зона в сравнение с подобни на Земята планети. Това означава, че те все още биха могли да поддържат живота, въпреки че лежат извън обхвата, където би трябвало да бъде планета, подобна на Земята, за да бъде обитаема.

Увереността, че планетите от типа Hycean може да изведат от задънена улица преследването на извънземен живот, идва от констатациите от екипа на д-р Мадхусудхан за планета мини-Нептун, наречена K2-18b.

Д -р Мадхусудхан казва: „По същество, когато търсихме тези различни молекулярни подписи, ние се фокусирахме върху планети, подобни на Земята, което е разумно място за начало. Но смятаме, че планетите на Hycean предлагат по-голям шанс да открием няколко следи от биологични подписи. „

Съавторът на изследването, Анджали Пиет, също от университета в Кеймбридж, добавя: „Вълнуващо е, че обитаемите условия могат да съществуват на планети, толкова различни от Земята.“

Изследването е докладвано в списание The Astrophysical Journal.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори