Кратка космическа хроника

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Отминалата седмица беше много интересна в областта на космическите изследвания. В началото на седмицата интернет беше разгорещен от изображение, заснето от Mars Reconnaissance Orbiter на НАСА, което поразително прилича на мечка. Изображението, което първоначално беше заснето през декември, показва парче от марсианския пейзаж, очертано от това, което НАСА нарича „модел на кръгова фрактура“, с два кратера за очи и нещо, което изглежда като вулканична формация за нос и уста.

Сега някои побързаха да припишат това на феномен, известен като „парейдолия“, тенденцията хората да извличат смислени изображения от произволни модели. Те твърдят, че в топография, толкова обширна и разнообразна като Марс, непременно има неща, които изглеждат като други неща – и, разбира се, може технически да са прави – но наистина изглежда като мечка.

В сряда вечерта яркозелена комета, известна като „C/2022 E3 (ZTF)“ или просто „Зелената комета“, достигна най-близката си точка до Земята от 50 000 години, ставайки временно видима с просто око за първи път от каменната ера. В случай, че сте го пропуснали, все още може да имате шанс между сега и около 10 февруари. Астрономите казват, че кометата се вижда най-добре на северния хоризонт между 22:00 ч. ET и точно преди зазоряване. Въпреки че, ако живеете в град с високи сгради и сериозно светлинно замърсяване, може да нямате късмет.

Изпитват ли планетите лунна завист? Центърът за малки планети на Международния астрономически съюз, организация, работеща в Института Смитсониън, която следи подобни неща, е изброила 12 новооткрити луни, обикалящи около Юпитер, което довежда общия брой до огромните 92 естествени спътника на газовия гигант. Юпитер вече официално държи титлата за най-много луни в нашата слънчева система, побеждавайки предишния рекорд на Сатурн от 83. За тези, които играят у дома: Земята все още има само една луна.

В четвъртък астронавтът на НАСА Никол „Дюк“ Ман и Коичи Ваката от японската космическа програма JAXA взеха участие в седемчасова космическа разходка, за да подпомогнат подготовката за инсталирането на нов слънчев масив на Международната космическа станция. След като бъде завършен, НАСА изчислява, че новият слънчев масив ще увеличи захранването на борда на МКС с до 30%.

SpaceX изстреля своята 200-та ракета Falcon 9, носейки друга партида сателити Starlink в орбита в четвъртък. Ръководената от Илон Мъск космическа корпорация разположи близо 4000 сателита към своята новосъздадена интернет услуга Starlink, която предлага високоскоростни връзки в отдалечени части на света: от разкъсваната от войната Украйна до луксозните яхти. SpaceX планира да добави още хиляди сателити към своята мрежа през следващите години.

Вицепрезидентът Камала Харис награди с почетния космически медал на Конгреса бившите астронавти Дъглас Хърли и Робърт Бенкен, които пилотираха първата пилотирана мисия на SpaceX съвместно с НАСА до МКС през 2020 г. Изстрелването на „Dragon Endeavour“ също отбеляза първото водено от САЩ изпращане на пилотирани космически полети, откакто програмата за космически совалки на НАСА беше оттеглена през 2011 г. „Боб и Дъг и екипът на SpaceX работиха години наред, за да проектират нова капсула за екипажа, подходящо наречена Crew Dragon“, каза Харис на церемонията във вторник. „Те разбраха залога на тяхната работа за нашата нация, за нашия свят и най-вече за астронавтите, които един ден ще поверят живота си на капсулата Дракон.“

И накрая, миналата седмица се навършиха 20 години от катастрофата на космическата совалка Колумбия. По време на повторното влизане в земната атмосфера Колумбия се разпадна, убивайки всичките седем астронавти на борда. В допълнение към трагичната загуба на екипажа, последвалото разследване разкри основен дефект в топлинното екраниране на совалката, което бележи началото на края на програмата на космическата совалка осем години по-късно.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.




Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Искам да знам

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори