Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ураганът „Берил“ – предвестник за по-страшни катаклизми? (видео)

15 юли 2024 г. в 09:35
Последно: 22 юли 2024 г. в 13:46

Само за два дни тропическата буря „Берил“ се превърна в смъртоносен ураган от четвърта категория, а след това достигна до категория 5, помитайки Карибите с ветрове със скорост до 265 км/ч.

НАСА отбеляза, че първият ураган в Атлантическия океан за 2024 г. е отприщил опасни ветрове и животозастрашаващи бури, насочени основно към Карибските острови Гренадин.

Берил започна като тропическа депресия в централната тропическа част на Атлантическия океан на 28 юни и се трансформира в тропическа буря още на следващия ден. Не след дълго Националният център по ураганите повиши степента му до ураган от категория 4.

„Сутринта на 1 юли ураганът Берил достигна остров Кариаку като буря от категория 4 с максимални постоянни ветрове от 150 мили (240 километра) в час“, съобщи НАСА.

На 8 юли „Берил“ удари южната част на Съединените щати като ураган от първа категория, но категорията му бе понижена до тропическа депресия.

Длъжностните лица предупредиха за разрушителни ветрове и „животозастрашаващи“ бурни вълни.

Проливните дъждове, предизвикани от урагана и тропическата буря „Алберто“, която удари Тексас преди него, изтласкаха стотици крокодили в градските райони на Северно Мексико, пише Associated Press.

„Берил“ предизвика безпокойство сред еколозите заради ранната си поява тази година.

Обикновено повечето големи бури в региона се образуват в началото на есента.

Експертите казват, че явлението най-вероятно е свързано с изменението на климата, което води до повишаване на температурите в Атлантическия океан.

Учените отбелязват тревожна тенденция в повишаването на температурите на океана.

И прогнозират, че останалата част от сезона на ураганите ще бъде още по-опасни.

Средната интензивност на ураганите ще продължи да нараства, така че може дори да се наложи да бъде въведена нова категория 6 за тези природни явления.

„Въпреки че не е сигурно до каква степен изменението на климата е допринесло за ранното формиране на урагана „Берил“, нашите климатични модели предполагат, че средната интензивност на ураганите ще се увеличи в бъдеще – поради засиленото глобално затопляне.“

Това са думи на Хироюки Мураками, изследовател в Лабораторията за геофизична динамика на флуидите на Ноаа.

„Берил“ постави доста рекорди – за най-ранния ураган от категория 5, най-силната буря през юни и най-мощната, ударила южните Наветрени острови (Кабо Верде), пише Guardian.

В Карибите бурята причини почти безпрецедентни разрушения и уби десетки от Гренада до САЩ. Първоначалната оценка на AccuWeather за икономическите загуби в Щатите е за близо 32 милиарда долара.

Учените предупреждават, че хората не трябва да бъдат изненадани. Защото покачващата се температура на океаните е като „ракетно гориво“ за бури и урагани.

Категории на статията:
Климат