Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пробив в изследването на ДНК дава надежда на онкоболните

16 юли 2024 г. в 13:20
Последно: 22 юли 2024 г. в 13:31

Учените са постигнаха значителен успех в изследването на ДНК, който може да подпомогне лечението на един от най-опустошителните видове рак в света.

Изследователи от Обединеното кралство и САЩ са открили, че ракът на панкреаса може да „изключи“ молекули в ключови гени на тялото, което допринася за бързото прогресиране на заболяването.

Ракът на панкреаса е 12-ият най-често срещан рак в света.

Диагностицира се при повече от половин милион души всяка година, пише The Guardian. Болните са с най-лошата преживяемост от всички често срещани форми на рак.

„Изследванията дават нов поглед и информация за поведението на рака, което се надяваме да помогне да проправим път към потенциално лечение в бъдеще“, коментира д-р Мария Хациапостолу от Центъра за изследване на рака „Джон ван Гийст“ към университета Нотингам.

Снимка: Freepik

„Процентите на преживяемост при пациенти с рак на панкреаса са най-ниските сред 20-те най-разпространени видове рак. Последните години не доведоха до значителни подобрения в преживяемостта на пациентите след стандартните пет години, затова е изключително важно да се намерят нови подходи за по-добро разбиране на това заболяване, неговото разпространение и агресивност“, коментира още медикът.

Изследването, публикувано в списание Gastro Hep Advances, е проведено върху проби от здрава тъкан и тъкан от рак на панкреаса.

Учените са открили, че ракът на панкреаса активира процес, наречен метилиране на ДНК, който „изключва“ молекули в гена HNF4A. Този ген обикновено има важна роля – да не допуска туморите да растат бързо.

Категории на статията:
Медицина