Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-тайното място на Земята или къде всъщност е „люлката на човечеството“ (видео)

21 юли 2024 г. в 09:10
Последно: 22 юли 2024 г. в 13:23

Изследователите отбелязват, че е трудно да се даде отговор на този въпрос. За тази цел трябва да бъдат взети под внимание няколко фактора.

Когато чуем фразата „люлката на човечеството“, тоест точката на картата на планетата, от която произлиза целият човешки живот, обикновено се сещаме за… Африка.

Но изследователите твърдят, че отговорът на този въпрос всъщност е по-сложен, отколкото изглежда на пръв поглед, пише IFLScience.

Онази група маймуни, която еволюира и дава началото на Хомо Сапиенс, се отделя от шимпанзетата вероятно преди около 6 или 7 милиона години. И това се случва на африканския континент. До това заключение водят резултатите от изследване на учени от Оксфордския университет през 2022 г. Екипът смята, че всичко се е случило в Судан.

В същото време учените твърдят, че историята на човешката еволюция не е свършила дотук и, учудващо, не е започнала там…

До този извод са стигнат изследователи, които продължават да изучават древния ни произход.

Не са много съществата на планетата, които всъщност са способни да живеят в по-студените части на света. В резултат на това идеята, че първите маймуни са дошли от Европа, а не от Африка, Азия или друго топло място, може да изглежда малко вероятна. Но изглежда има доказателства за нея.

Според Дейвид Бегън, професор в катедрата по антропология във Факултета по изкуства и науки в Университета на Торонто, хуманоидните същества не само са еволюирали в Западна и Централна Европа, но също така са им били необходими около 5 години милиони години, за да се развият.

Или с други думи казано, съществата, превърнали се в африкански маймуни, а след това в хора, произхождат от Европа, но се преместват в Африка в резултат на промяната на околната среда и обезлесяването.

Вкаменелостите от същия период, открити в Гърция и на Балканите, подкрепят теорията, че нашите най-древни маймуноподобни предци произхождат от днешна Европа, а не от Африка.

Хората и неандерталците са различни видове, които са се отделили от общ прародител преди най-малко 800 000 години. Когато групите Хомо сапиенс, които дават началото на човечеството, напускат Африка преди около 60 000 години, те срещат други видове, разпръснати из Европа и Азия в Европа.

Очевидно е, че е настъпила повече от една миграция от Африка. Смята се, че Homo erectus първо е мигрирал от Африка преди около 2 милиона години, като в крайна сметка се е разпространил в голяма част от Европа. Смята се, че именно тези най-ранни хомо емигранти са дали началото на неандерталците, както и денисовците, вероятно и на Homo floresiensis.

Учените отбелязват, че от време на време, в продължение на много поколения, на планетата ни са се появявали нови популации на Хомо сапиенс, които след това са изчезвали.

Т.е. експертите са на мнение, че различни миграции на Хомо сапиенс са напуснали Африка много по-рано, но най-успешната миграция се е случила преди около 60 000 години.

И все пак къде е т.нар. „люлка на човечеството“?

Трудно да бъде назовано точното място на „люлката на цивилизацията“, тъй като нашите предци не са излезли напълно оформени от една единствена „люлка на човечеството“.

Древни ни предци са пътували много, срещали са други като тях и са смесвали гените си.

Днес учените приемат теорията, че хората всъщност не са еволюирали в една популация или място. Науката може да проследи нашия произход до много древни популации, които са били разпръснати из Африка.

Когато условията са го позволявали, нашите древни предци вероятно са пресичали пътищата си и са смесвали гените си, което като цяло е допринесло за появата на хората, каквито ги познаваме днес.

Категории на статията:
Антропология