Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Физици: Вселената няма да съществува вечно

27 юли 2024 г. в 07:49
Последно: 27 юли 2024 г. в 09:17

Вселената не е вечна, смятат учените, и в крайна сметка цялото пространство ще се разпадне.

В ново проучване, публикувано на сървъра arXiv, физиците са изчислили потенциалния живот на нашата Вселена. Но не се притеснявайте, краят няма да настъпи скоро, пише Popular Mechanics.

Авторите на изследването обясняват, че Вселената е изпълнена с квантови полета, много от които са празни или равни на нула.

Едно от квантовите полета, полето на Хигс, е различно от останалите. То контролира масата на много фундаментални частици като електрони и кварки. За разлика от всички други квантови полета, полето на Хигс има стойност по подразбиране, по-голяма от нула. Увеличаването или намаляването на стойността на полето на Хигс ще увеличи или намали масата на електроните и другите частици. Ако полето на Хигс беше нула, тогава тези частици нямаше да имат маса.

Физиците вярват, че космическият разпад ще настъпи, ако полето на Хигс тунелира, тоест се премести на по-високо енергийно ниво.

Има цялостно равновесие във Вселената, което би било нарушено, ако всичко изведнъж стане по-тежко или по-леко на ниво частици.

Това би се случило на Земята, ако нейната гравитация внезапно се промени драматично.

Въз основа на нови изчисления, физиците предполагат, че Вселената ще се разпадне след 10 на 790 степен години. Тоест, трябва да умножите числото 10 по 10 – 790 пъти. Получената стойност е е наистина голяма. От гледна точка на обикновения човек това е почти безкрайност.

Разбира се, всичко ще свърши някой ден.

Реално обаче Вселената няма да изчезне дори след 13,8 милиарда години – толкова, колкото е съществувала. Затова физиците казват, че засега няма причина за безпокойство!

Категории на статията:
Наука Физика