Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли опасност: Вероятността астероидът Апофис да се сблъска със Земята расте

16 септември 2024 г. в 18:45
Последно: 16 септември 2024 г. в 21:25

Вероятността астероидът Апофис да се сблъска със Земята е по-голяма отколкото се смяташе досега. Това твърди канадският астрофизик Пол Уигърт. Заключенията му се дължат на негови собствени изчисления.

Учени изчислиха преди време, че вероятността голям астероид да се сблъска с нашата планета през 2029 г. е нула, а през 2036 г. – изчезващо малка.

Но сега астроном от университета на Западно Онтарио подлага това оптимистично заключение на известна ревизия.

Според неговите изчисления, вероятността космическото тяло с номер 99942 да влезе в контакт със земната повърхност е доста по-голяма.

Уигърт твърди, че обект, който се носи през Слънчевата система с размер от 0,6 метра, може да бъде достатъчно тежък, за да изпрати 300-метров астероид директно към нашата планета.

А вероятността това да се случи през 2029 г. е равна на 10 на степен минус 8. Добрата новина е, че колеги на Уигърт са получили малко по-различни резултати, което донякъде може да означава, че той е преувеличил опасността, пише ProKosmos.

Категории на статията:
Вселена