Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път пресъздадоха в лаборатория марсианските „паяци“

17 септември 2024 г. в 12:13
Последно: 17 септември 2024 г. в 12:13

Изследователски екип на НАСА откри как се образуват малките, тъмни обекти с форма на паяк на повърхността на Червената планета.

Революционен експеримент, проведен в лабораторни условия, даде възможност да се пресъздадат процесите, които се наблюдават на повърхността на Марс през зимните и пролетните месеци.

Въпреки студената и тънка атмосфера, марсианската повърхност изненадва учените с необичайните си образувания. Сред тях силно се открояват така наречените паяци. Мистериозни тъмни петна, които се появяват и изчезват в зависимост от сезона.

Моделът на повърхностните образувания, разработен от планетарния учен Хю Кийфър през миналия век, обяснява причините, поради които сезонните температурни промени водят до образуването на лед на повърхността и последващия му преход от твърдо в газообразно състояние (сублимация). Доскоро моделът нямаше лабораторно потвърждение.

Сега изследователски екип, ръководен от Лорън Маккеън от НАСА, възпроизведе основните принципи на модела на Кийфър в лаборатория.

Резултатите, публикувани в The Planetary Science Journal, потвърждават изводите на Кийфър и предоставят нови данни за процесите, наблюдавани на повърхността на Червената планета.

През зимата CO2 от атмосферата кондензира на повърхността и образува прозрачен слой лед. През пролетта, когато слънчевата светлина прониква през атмосферата, повърхността се нагрява. Това води до сублимиране на леда и създаване на налягане, което в крайна сметка освобождава газ и прах в атмосферата, образувайки подобни на паяк структури.

Най-трудната част от експеримента е било пресъздаването на условията, характерни за повърхността на Марс.

За да гарантират правилността на експеримента, учените са поставиха почва, симулираща марсианска почва, във вакуумна камера, охладили са я до марсиански температури и са поставили слой сух лед (CO2) на повърхността. След това ледът се нагрява отдолу.

При нагряване на повърхността на почвата се образуват пукнатини и шарки, напомнящи марсиански „паяци“. Авторите на изследването отбелязват, че пукнатините възникват в резултат на повърхностна ерозия от газови потоци, образувани, когато CO2 сублимира под леда, което потвърждава модела на Кийфър.

В допълнение, новите резултати описват сезонните промени на Червената планета и имат важно значение за разбирането на процесите, наблюдавани на повърхността, пише Earth.

Категории на статията:
Явления