Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътешествията ни подмладяват, твърдят учени

17 септември 2024 г. в 13:30
Последно: 17 септември 2024 г. в 13:03

Всяка година пътуванията в чужбина стават все по-популярни сред хората от цял свят. Освен релаксация и среща с нови традиции, култури, пътуването има положителен ефект и върху здравето, пише Асошиейтед прес.

Учени от университета „Едит Коуън“ в Пърт (Западна Австралия) са установили, че пътуването в чужбина помага на хората да изглеждат по-млади.

„Стареенето е необратим процес. Но може да бъде забавено“, коментира изследователят Фангли Ху.

Срещите с нови култури, езици и среда могат да стимулира реакцията на стрес, да укрепят имунната система и да повишат скоростта на метаболизма, казват изследователите.

„Или по-простичко казано, системата за самозащита става по-устойчива. Хормоните, които насърчават възстановяването и регенерацията на тъканите, могат да бъдат освободени и да насърчат функционирането на системата за самолечение“, обяснява още г-жа Ху.

Пътешествията всъщност са част от здравословния начин на живот, тъй като могат потенциално да насърчат физическото и психическото здраве, забавяйки стареенето на тялото.

Когато човек е далеч от обичайната си рутина, той е по-склонен да бъде активен, приключенски настроен и интерактивен.

„Пътуването ви позволява да се потопите в нови среди – особено терапевтични пейзажи като гори и плажове… И те могат да помогнат за намаляване на стреса и подобряване на психическото благополучие на хората. Пътуването може да насърчи физическата активност, като ходене, туризъм, колоездене – много дейности, които подобряват сърдечно-съдовото здраве, метаболизма, мускулното напрежение и много други аспекти на функционалността на тялото”, заявява още експертът.

В същото време е важен и психологическият аспект на пътуването.

Когато пътуват, хората взаимодействат по-активно с интересни непознати – други туристи, местни жители или дори животни. И това може да подобри настроението, да намали чувството на самота и да подобри когнитивната функция.

Категории на статията:
Психология