Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водата в Тихия океан счупи 600-годишен температурен рекорд

23 септември 2024 г. в 11:00
Последно: 23 септември 2024 г. в 10:31

Международна група учени публикува резултатите от проучване на уебсайта на университета в Майнц, което показва, че температурният рекорд, който се държи от 1370 г. насам, е счупен.

Районът на тихоокеанския архипелаг Фиджи регистрира най-високите си температури на морската повърхност от 653 години.

За да получат резултата, учените са използвали уникални корали Diploastrea heliopora, които позволяват да се анализират дългосрочните промени в климата.

Тези корали растат само с 3-6 мм на година, като успяват да натрупат информация за температурата на водата, която учените дешифрират от химическия състав на техните скелети.

Изследователите са избрали повече от двуметрова проба от корали, което е позволило да се пресъздаде температурната история на океана за повече от 600 години.

Учените са анализирали и последните 26 години инструментални измервания на температурата на водата.

Резултатите са драматични и ясно показват, че безпрецедентното затопляне засяга екосистемите и хората в тихоокеанския регион и света.

Учените изразяват тревога: без спешни мерки този процес може да предизвика множество природни бедствия, от суши в някои региони до урагани и наводнения в други, което ще доведе до провал на реколтата и други проблеми за населението на планетата.

Категории на статията:
Климат