Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rocket Lab изстреля Electron с пет френски сателита

23 септември 2024 г. в 11:50
Последно: 23 септември 2024 г. в 11:30

Американската компания Rocket Lab изстреля успешно пет сателита за френския стартъп Kineis.

Космическият кораб беше изведен в ниска околоземна орбита с помощта на свръхлека ракета Electron, за която това беше 11-о изстрелване тази година.

Първоначално полетът на превозвача трябваше да се състои на 19 септември, но изстрелването беше прекъснато в последния момент поради липса на част от наземното оборудване.

Electron бе изстреляна от площадката LC-1A на космодрума Mahia в Нова Зеландия и успешно изведе пет спътника на френския стартъп Kinéis в ниска околоземна орбита – част от мисията Kinéis Killed The RadIoT Star.

Космическите апарати (с номера от 6 до 10) се присъединиха към съзвездието от сателити и така общият им брой в орбита достигна 10. Цялото „съзвездие“ ще се състои от 25 апарата.

Първите пет сателита бяха изведени в космоса на 20 юни. Това изстрелване беше 11-о за Electron тази година и 53-ото изстрелване на Rocket Lab досега.

Главният изпълнителен директор на Rocket Lab – Питър Бек, потвърди 100% успех на мисията Kineis Killed The RadIoT Star.

Свръхлеката ракета носител Electron може да достави до 150 кг полезен товар на 500 км слънчево-синхронна орбита и до 250 кг на ниска околоземна орбита. Височината ѝ е 17 м, а диаметърът на обтекателя е малко над 1 м. Основната цел на ракетата е да изстрелва микро- и наносателити, пише ProKosmos.

Категории на статията:
Орбита