Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учените предсказват изригване на Олимп: Най-високият вулкан на Марс може да се „събуди“

24 септември 2024 г. в 10:08
Последно: 24 септември 2024 г. в 09:23

Холандски учени са анализирали орбитите на няколко спътника на Марс, след което са сравнили получените данни с данните на сеизмолозите.

Оказва се, че в района на Тарсис има огромен мантиен шлейф, който постепенно се издига към върха. Това дава основание да се предположи, че най-големият вулкан на планетата може отново да започне да проявява активност в близко бъдеще.

Група учени от Техническия университет в Делфт са стигнали до заключението, че вътрешната структура на Червената планета се отличава с нехомогенност.

Те са открили този факт въз основа на сравнителен анализ на картата на гравитационното поле на Марс и информация за сеизмичната активност и сеизмичната структура на планетата. Става въпрос за наличието на зони с различна гравитация.

Учените са установили, че в района на Тарсис – обширна вулканична планина, има голям поток от гореща магма, който се движи от ядрото на планетата към нейната повърхност, пише Space.

Снимка: Марс/ Pixabay

Според експертите, твърде вероятно е на Марс все още да има вулканична активност.

Височината на най-големия вулкан на планетата – планината Олимп – е почти 22 км.

Освен Олимп, в района на Тарсис има още три големи изгаснали вулкана. Всички те са били в неактивно състояние в продължение на няколко милиона години, но ситуацията, както показват данните от гравитационния анализ, може да се промени.

Учените смятат, че получените резултати ще бъдат полезни при планирането на пилотирани мисии до Червената планета.

Категории на статията:
Слънчева система