Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тардиградите са единствените същества на Земята, които не са застрашени от микропластмасата

25 септември 2024 г. в 14:00
Последно: 25 септември 2024 г. в 12:00

Тардиградите, известни още като бавноходки, са единствените същества, в чийто организъм не е открита микропластмаса. На какво се дължи това?

Микропластмасите – твърди частици от полимерни материали с размер под 5 милиметра – се намират буквално навсякъде: в почвата, във въздуха, в растенията, в телата на животните, в човешката плацента.

Голямо количество пластмаса, под формата на боклук, се озовава във водите на Световния океан, където се разгражда на микрочастици и попада в морските обитатели. Най-често говорим за полистиролови частици.

Проучванията показват, че полистиреновата микропластмаса нанася огромни вреди на морските безгръбначни.

Когато частици навлизат в телата им, те механично увреждат храносмилателния тракт, влияят негативно на оцеляването, размножаването и растежа и като цяло намаляват разнообразието на морската фауна.

Бразилски морски биолози и зоолози обаче са установили, че има един вид същества, в чийто организъм няма открита микропластмаса. Изследването, публикувано в списанието PeerJ Life and Environment, разказва за тардиградите, които просто не поглъщат микропластмаса.

Многобройни експерименти са доказали, че тези малки безгръбначни с размери около милиметър, които също се наричат ​​водни мечки, имат свръхестествена способност да оцеляват. Не се страхуват от силен студ, гореща вода, дехидратация, безвъздушно пространство или висока радиация.

Тардиградите изглежда са подготвени за всяко природно бедствие.

Друга скрита суперсила на водните мечки е, че не поглъщат микропластмаса.

Учените смятат, че този факт се дължи на структурните особености на устния им орган – това е тръба с чифт остри „стилети“, които служат за пробиване на клетъчните мембрани на мъхове и водорасли, с които се хранят.

След пробиване тардиградът просто изсмуква съдържанието на клетката, вместо да поглъща плячката цяла. И точно тази особеност спасява малките организми от опасната микропластмаса.

Категории на статията:
Животни