Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въздушни таксита ще возят гостите на Дубай от 2026 г.

27 септември 2024 г. в 09:09
Последно: 27 септември 2024 г. в 09:09

Обединените арабски емирства (ОАЕ) се готвят да започнат необичаен експеримент в най-големия град на страната. Пътниците ще могат бързо да стигат от летището до различни зони с малки въздушни таксита. Новината бе съобщена от местните власти, пише The National.

Проектът за въздушно такси ще стартира през първото тримесечие на 2026 г.

Пътниците ще бъдат обслужвани с електрически машини за вертикално излитане и кацане. Скоростта им достига 320 км/ч. Всяко въздушно такси може да побере пилот и още четирима души.

Предполага се, че транспортът ще се движи между четири така наречени вертипорта. Тези специални центрове ще се появят на международното летище в Дубай, в районите Марина и Даунтаун, както и на Палм Джумейра.

Придвижването между тези точки ще бъде много по-бързо, отколкото с кола. Например, от летището до острова ще можете да стигнете за 10-12 минути, а не за 45 минути, както досега.

Първият вертипорт ще се появи с подкрепата на Joby Aviation, която разработва летящи таксита.

Центърът с писта и електрически зарядни станции ще бъде пуснат в експлоатация в началото на 2026 г.

Дубайските пътища и транспортни власти нарекоха проекта „амбициозна стъпка в областта на автономния въздушен транспорт“.

Очаква се въздушните таксита да помогнат за облекчаване на задръстванията.

Категории на статията:
HiTech