Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Белгия проучват влиянието на новите технологии върху психичното здраве

27 септември 2024 г. в 15:02
Последно: 27 септември 2024 г. в 14:03

Приспособленията и приложенията, които ни позволяват да контролираме нивото на активност през деня, могат да влошат психическото състояние на човека. Това твърдят учени от Белгия, които са проучили как технологиите за самонаблюдение вредят на благосъстоянието.

Гривните, които проследяват човешката дейност и измерват различни показатели като сърдечен ритъм, например, са станали неразделна част от живота ни.

Експерти от университета в Лиеж, Белгия, са изследвали как фитнес гривните и приложенията за проследяване на здравословни показатели влияят на живота на потребителите. Резултатите от проучването, публикувани от Journal of Consumer Affairs, не са само положителни.

Експертите са провели 30 задълбочени интервюта с хора, които използват гривни и приложения, измерващи нивата на активност и оценяват здравословното им състояние.

Анкетираните, по собствените им думи, са използвали тези инструменти за различни цели. Някои от тях са искали да отслабнат, други – да подобрят производителността, да започнат да водят здравословен начин на живот и да се придържат към него.

За някои нивото на ангажираност първо се е повишило и след това се е стабилизирало, за други е започнало да намалява, когато първоначалният интерес изчезнал. А трети били толкова обсебени от устройствата, че започнали да отделят твърде много време и усилия в анализиране на собственото им състояние.

Така за една немалка част от участниците в анкетите употребата на тези хайтек устройства е станала твърде натрапчива, а те самите се почувствали много по-зле.

Ефектът бил свързан със стреса, който потребителите изпитвали, когато приемали твърде сериозно показанията на тракера, водейки се само от заветната цел.

„Тъй като превантивните здравни технологии стават все по-интегрирани в нашето ежедневие, изключително важно е да разберем факторите, които водят до прекомерно ангажиране и лошо благосъстояние, така че разработчиците на здравни приложения да могат да намалят тези рискове“, заключават авторите на научната статия.

Категории на статията:
Здраве