Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екипаж на НАСА се „завърна на Земята“ след 45-дневен престой „на Марс“

27 септември 2024 г. в 22:26
Последно: 27 септември 2024 г. в 21:27

Четирима доброволци от НАСА приключиха участието си в експеримента HERA (Human Exploration Research Analog), който симулира полет до Марс.

Те прекараха 45 дни в затворена стая, извършвайки редица научни изследвания.

Основната задача беше да се разбере как условията на изолация и ограничените ресурси влияят на „екипажа“ – с какво ще се сблъскат бъдещите завоеватели на Червената планета.

Експериментът HERA, който стартира на 9 август, приключи на 23 септември.

Доброволци от НАСА се „завърнаха“ на Земята, след като прекараха 1,5 месеца в малка стая с площ от около 60 квадратни метра, разположена в космическия център на НАСА – „Джонсън“, в американския град Хюстън.

Строителният инженер на НАСА Ерин Андерсън, космическият инженер Сергей Якимов, фармацевтът Брандън Кент и навигационният инженер на НАСА Сара Елизабет МакКендлес бяха тестовият екип.

Програмата HERA позволява на учените да получат ценна информация за това как хората реагират на дълъг престой в затворено пространство, трудни условия на работа и живот, както и на потенциално присъствие в далечния Космос, на хиляди километри от дома.

Тези данни ще помогнат на НАСА да се подготви за бъдещи полети както до Марс, така и до Луната.

В продължение на 45 дни доброволците изпълняваха различни задачи.

Те отглеждаха растения в хидропонна градина, направиха си легло, „изстреляха“ малък куб-сателит в симулиран полет, направиха „разходка“ по повърхността на Червената планета с помощта на технологии за виртуална реалност и управляваха безпилотен летателен апарат.

Това беше третият екипаж, който участва в симулационния експеримент HERA тази година.

Предишното 45-дневно проучване по тази програма приключи на 24 юни.

Категории на статията:
Вселена