Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От „СпейсЕкс“ допускат, че са необходими промени в регулаторните правила

29 септември 2024 г. в 11:28
Последно: 29 септември 2024 г. в 11:28

Разрастването на бизнеса на космическите компании може да изисква подобрени регулации, призна президентът на „СпейсЕкс“ Гуин Шотуел, съобщава ArsTechnica.

Шотуел коментира, че компанията не се страхува от регулиране, защото то е необходимо за просперитета на бизнеса и обществената безопасност.

„Това, което казвам е, че с разрастването на този бизнес е вероятно да видите подобрение в регулаторната среда“, каза тя. И допълни, че регулаторните промени трябва да стимулират напредъка, а не обратното.

По-рано Федералната авиационна администрация на САЩ обяви намерението си да глоби „СпейсЕкс“ с общо над 633 хил. долара за две нарушения на условията на лиценза за изстрелване, от юни и юли 2023 г.

По време на изстрелванията, които бяха успешни, бяха изстреляни космическите кораби Satria-1 и Jupiter-3.

В първия случай компанията поиска регулаторно одобрение за използване на нов контролен център за извършване на изстрелването. Във втория случай поиска от регулатора да разреши използването на нов резервоар за съхранение на ракетно гориво. И в двата случая „СейсЕкс“ пренебрегна решенията на регулатора.

Категории на статията:
Иновации