Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай показа скафандър за кацане на Луната (видео)

30 септември 2024 г. в 16:31
Последно: 30 септември 2024 г. в 16:32

Китай за пореден път потвърди сериозността на намеренията си по отношение на изследването на Луната.

За първи път публично бе представен скафандър, който трябва осигури по-добра мобилност на краката и да бъде много по-защитен. В крайна сметка на спътника на Земята един от основните врагове на астронавтите ще бъде финият и електростатично зареден прах.

Новото „дете“ на китайското инженерство беше представено на космически форум в Чунцин, югозападен Китай.

Журналистите веднага отбелязаха „сериозния външен вид“ и „елегантния дизайн“.

Но основното за един скафандър не са външните му качества, а функционалните, коментират експертите.

Приемствеността с високотехнологичните костюми, използвани за космически разходки от станция Tiangong, се вижда с просто око, но има и редица съществени разлики.

На първо място, скафандрите, използвани на Tiangong, имат добра подвижност на ръцете (за извършване на сложни операции за обслужване на различни агрегати), но практически не се обръща внимание на долните крайници. При една лунна експедиция обаче, по време на която космонавтите ще извървят пеша някакво разстояние, качеството на долните крайници на скафандъра е от съществено значение.

Освен това в космоса няма фин, проникващ и изключително опасен прах. Но го има в изобилие на Луната. Благодарение на електростатичния си заряд той може да повреди всички технически компоненти, които не са защитени от него, така че изискванията за безопасност на новия скафандър срещу замърсяване са се увеличили много сериозно.

„Дебютът на първия ни лунен скафандър бележи стабилния напредък на китайската програма за пилотирано кацане на Луната“, казва Кан Гуохуа, професор по аерокосмическо инженерство в Университета по аеронавтика и астронавтика в Нанкин.

И няма как да не се съгласим, защото само няколко страни в света имат собствени технологии за производство на скафандри.

Заслужава да се отбележи, че щатската НАСА е делегирала тази най-важна задача на „частни инвеститори“ – стартиращата компания Axiom Space.

Категории на статията:
Орбита