Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делфините се усмихват, докато си играят

6 октомври 2024 г. в 09:57
Последно: 6 октомври 2024 г. в 10:02

Учени от Италия и Франция направиха интересно откритие: афалините по време на социални игри показват един на друг отворена уста, напомняща усмивка, както правят някои сухоземни бозайници.

Проучването, публикувано в списание iScience, показва, че това изражение на лицето на делфините се появява само по време на игра с роднини, а не по време на самотна игра.

Социалните игри при животните често включват елементи, подобни на битка или преследване. За да предотвратят агресията, животните обменят приятелски сигнали. За такъв сигнал служи отворената уста на делфините, подобна на игривите изражения на приматите и усмивката на хората.

Учените предполагат, че този жест е ритуализирана версия на ухапване: делфинът показва намерението да „захапе“, но в действителност само показва, че си играе.

Проучването, проведено от Вероника Маглиери и нейните колеги, включва наблюдение на афалини (Tursiops truncatus) в аквариум в Рим.

Учените са записали 80 часа видео с 837 игрови сесии. След като проучват поведението на делфините, те откриват, че 17 делфина отварят устата си 1288 пъти, докато си играят с други делфини или хора. Само веднъж е наблюдавана отворена уста по време на соло игра.

Изследователите също така отбелязват, че афалите копират изражението на лицето на другия, особено когато техните партньори по игра могат да ги видят. В 33% от случаите делфините са копирали изражението на лицето на другия в рамките на секунда. Това откритие подчертава приликите в комуникацията между сухоземни и морски бозайници.

Авторите на изследването заключават, че наличието на игриви лица и бърза лицева мимика при делфините, както при приматите, показва важността на тези сигнали за сложната комуникация.

Въпреки това те отбелязват, че отворената уста на афалите може също да служи като защитен механизъм и може да бъде повлияна от тактилни или слухови знаци.

Категории на статията:
Животни